Een bakkie doen

Je kunt tegenwoordig een paar vrije uren ‘doneren’. Een heel leuk initiatief, vind ik.

 

Bij mij om de hoek staat een aantal bejaardenwoningen. In sommige huisjes wonen ze gezellig met z’n tweeën, maar in het grootste deel woont iemand op leeftijd in z’n eentje. Zo af en toe zie ik zo’n oudere dame of meneer buiten hun stoepje vegen of met de rollator naar de buurtsuper schuifelen. Maar meestal zitten ze met een handwerkje of puzzelboekje achter het raam een beetje naar buiten te kijken.

 

Laatst kwam ik toevallig met een van deze dames in gesprek. Ze vertelde dat ze enorm van dansen hield, maar nadat ze een keer was gevallen en haar been had gebroken, zat dat dansen er niet meer in. Zo jammer. Maar het ergste vond ze dat ze hierdoor ook de gezelligheid van zo’n dansmiddagje moest missen. Dat was eigenlijk het enige uitje in de week dat ze nog had en omdat dit nu was weggevallen voelde ze zich een beetje eenzaam.

 

Gelukkig kon ze voor gezelschap terecht in het bejaardenhuis in de buurt. In steeds meer van die huizen worden koffieochtenden georganiseerd en de belangstelling van eenzame ouderen hiervoor is groot. Maar om al die koffie in te schenken zijn er uiteraard ook veel vrijwilligers nodig. De stichting Goed doen voor een ander heeft hier een geweldig initiatief voor bedacht.

 

Een kettingreactie. Doe goed en nodig anderen uit hetzelfde te doen. En dat kost maar vier uur van je leven. Het werkt als volgt: je gaat twee keer twee uur koffieschenken bij een van de projecten die de stichting door heel Nederland heeft. De eerste keer ga je alleen en de tweede keer neem je gezellig iemand mee, die dan ook meehelpt. En die persoon neemt de volgende keer ook weer iemand mee.

 

Als een olievlek breidt de groep vrijwilligers zich uit en de eenzame ouderen hebben iedere week iets om naar uit te kijken.

 

twee kopjes koffie aan een tafel

 

Dan kunnen ze fijn met je praten over iets dat ze bezighoudt of je bekijkt samen foto’s van vroeger. Daar komen vaak de mooiste gesprekken uit voort. Als je wil mag je ook je kinderen meenemen, die vinden zo’n bejaardenhuis vaak razend interessant. En ouderen vinden het juist superleuk dat er een beetje meer reuring is.

 

Heb je tijd en zin om ook vier uur van je leven aan dit doel te doneren, dan kun je contact opnemen via goeddoenvooreenander.nl. Veel plezier!

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit