Duikbril op sterkte

 

Ik val meteen maar met de deur in huis, want commentaar krijg ik toch wel. Ik wil een duikbril op sterkte. Zo! Dat is eruit.

 

 

Er is voor elk wat wils tegenwoordig, en voor elk verlangen bestaat wel een belangenvereniging, maar over mijn wens hoor je nooit iemand. Het wordt dus tijd dat ik me hard ga maken voor de duikbril op sterkte! Voor een allesomvattend glas dat voor de ogen blijft zitten als je bukt, strekt of draait. Dat niet nat wordt aan de binnenkant, in de vakanties ook te gebruiken is, en dat voor iedereen die dat wil op maat gemaakt wordt in een brillenwinkel.
 

Oké… wel op afspraak. En in een apart kamertje aanmeten graag. Tegenwoordig sta je al heel snel op Instagram bij anderen, en met het passen van een eventuele bijbehorende snorkel, of het testen van fotochromatisch (meekleurend) glas, wil ik dan nog even niet in beeld totdat ik echt de goede heb gevonden.
 

Maar als ik er daarna mee over straat zou willen, dat moet dan gewoon mogen, vind ik. Dat anderen daar dan weer een mening over gaan hebben, dat boeit me niks. Ik heb hem gewoon nodig en daar heeft niemand iets mee te maken.
 

Trouwens: voor elke “beweging” is wel een bril, dus waarom niet voor de mijne? Eerst had je de gewone bril, maar al snel kwam daar de zonnebril bij. Is toch fantastisch? En omdat dat voor mensen die echt een bril nodig hadden nogal onhandig was – omdat die niks meer konden zien met een gewone zonnebril – werd daar de zonnebril op sterkte voor bedacht. Geniaal, toch?!
 

En daarna volgde de lasbril, de 3D-bril, de skibril, de computerbril, de sportbril en de wc-bril. Maar de douchebril? Ho maar!
 

Hè? O, nou ja… over die wc-bril kun je discussiëren, maar voor alle andere bezigheden kun je tegenwoordig een bril op sterkte krijgen. Behalve dan voor het soppen van de doucheruimte, terwijl je zelf lekker onder de douche staat. Niks is sneller gepiept dan de vloer en muren schoonmaken met een schuurspons en een lekker ruikend schoonmaakmiddel, terwijl het warme water je stramme rug nog een beetje soepel houdt. Je knoeit geen chemische rotzooi op je kleren, en je spoelt het sop er gelijk weer af met de douchekop. Dat scheelt je zeker 34x een doekje uitspoelen, waardoor je veel sneller klaar bent, en daarna ook geen emmer hoeft om te spoelen, af te drogen, en op hoeft te ruimen op die slechtbereikbare plek in de gangkast. Handig toch?
 

Maar dan moet je dus wel kunnen zien waar het vuil zich ophoopt in die douche! En dat is een probleem als je zonder bril dus niks meer ziet.
 

Ik heb al geprobeerd om met mijn gewone bril op te douchen, maar die besloeg steeds. Bovendien gingen de schroefjes (die de pootjes aan mijn bril hielden) erdoor roesten, en dan eindig je weer met een brilletje zonder zijkanten, waardoor de inmiddels ook schoongepoetste oren (ja man… alles in één keer… zo klaar) niet meer functioneerden als dragers voor de zijkanten en ik dus worstelde met een soort binocle die je vroeger in theaters zag. Maar alleen op de neus geklemd bleef deze niet meer zitten, en vasthouden met nog één verticaal pootje was ook weer onhandig, omdat ik ook de spons en de fles met schoonmaakmiddel nog vast moest houden. Zucht.
 

Ik hoef je dus niet uit te leggen dat ik me (letterlijk) blind stond te ergeren onder de douche de laatste tijd. En daarom bedacht ik dat het heel handig zou zijn als een brillenwinkel eens zou komen met de duikbril op sterkte. Ik kan daar in de vakantie dan mee snorkelen, en buiten de vakanties de badkamer mee soppen.
 

Of een bril met ruitenwissers. Dat mag ook!

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke