Dubbelgangers van de Nachtwacht

 

 

Het zal je misschien niet ontgaan zijn dat Rembrandt dit jaar helemaal hot is. Omdat het in 2019 driehonderdvijftig jaar geleden is dat hij overleed, wordt er veel aandacht aan de schilder besteed.

 

 

 

In dit nationale Rembrandtjaar laat het Rijksmuseum voor het eerst in haar geschiedenis alle schilderijen, prenten en tekeningen uit de eigen collectie in een tentoonstelling aan het publiek zien. Op televisie heeft Annechien Steenhuizen, nieuwslezeres van het achtuurjournaal, haar programma Project Rembrandt. Een grote zoektocht naar de allerbeste Nederlandse amateurkunstschilder, waarbij je ook heel veel te weten komt over Rembrandt en zijn manier van werken.

 

Maar de allerleukste vind ik toch wel deze:

 

Fotograaf Julius Rooymans wil graag met dubbelgangers van figuren uit de Nachtwacht een tweede Nachtwacht fotograferen. ‘Het mooie is dat de koppen op het schilderij van vierhonderd jaar geleden nog steeds rondlopen,’ zegt Rooymans over zijn zoektocht. ‘Het kan de man zijn die naast je staat bij de bakker.’ Deze dubbelgangers zijn gevonden, want op Rooymans’ oproep reageerden wel vijfhonderd mensen. Ze werden op de gekste manieren gevonden. Op straat, in de sportschool en zelfs op een bruiloft. Binnenkort gaat Julius met alle figuranten aan het werk. Het resultaat zal in juni te zien zijn op een expositie in het atelier van modeontwerper Hans Ubbink. Hij maakt de kleding en de kostuums voor de foto. 

 

Ken je toevallig iemand die echt Rembrandt heet? (Dat zijn er in Nederland als het goed is minimaal tweehonderdendrie.) Dan kan hij zich hier aanmelden om de officiële opening van de tentoonstelling. Alle Rembrandts op donderdag 14 februari 2019 in het Rijksmuseum in Amsterdam bij te wonen. Mocht hij op de echte schilder lijken, dan zou dat helemaal mooi zijn, want daar is Julius Rooymans voor zijn foto nog naar op zoek…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit