Glaasje op?

 

Je hoort weleens: ‘Ik rijd beter met een paar glazen op.’ Of: ‘Ik slaap slecht als ik niet drink en ik word nou eenmaal niet dronken.’ Is dat nou zo? We sloegen er het blad ‘Women’s Health’ op na en kwamen tot deze inzichten.

 

Vrouwen worden sneller dronken dan mannen

Dat wisten we. Maar wij dachten dat het met lichaamsgewicht te maken had. Is niet zo. Het ligt aan ons vochtpercentage. Alcohol wordt verspreid over je bloed en als je meer bloed hebt om het over ‘uit te smeren’, is je promillage lager. Verder hebben we een kleinere lever, dus duurt het afbreken van de alcohol langer dan bij mannen. Oneerlijk hè?

 

Een bodem leggen is inderdaad een goed idee

Je kunt het afbraakproces van alcohol niet versnellen. Dat doet de lever en die doet gemiddeld een uur over een glas. Wel kun je de opname van alcohol vertragen en daar helpen koolhydraten bij. Daarom is de oude vertrouwde bodem een heel goed idee. Vooruit, er zijn twee (en stiekem drie) manieren om het alcoholafbraakproces (onthouden voor Scrabble) te versnellen. Een is door fructose tot je te nemen, maar daar is niet zo makkelijk aan te komen. Een andere manier is om veel te dansen, met als bijkomend voordeel dat je dan automatisch minder drinkt. Dat is dan onze derde tip.

 

Wat dus heel belangrijk is…

…is dat je goed moet onthouden dat je een uur per glas moet rekenen. Heb jij rond middernacht nog aan de port zitten nippen en daarvoor tijdens een uitgebreid diner per ongeluk misschien alles bij elkaar toch wel een fles wijn soldaat gemaakt? Dan ben je ’s ochtends dus nog dronken. Of in ieder geval: de alcohol zit nog in je bloed. Dan nog maar even een ochtendje dansen misschien?

 

Geniet, kortom. Maar drink met mate.

 

Redactie Franska.nl