Driekoningen

 

Denk erom hè mensen, vandaag moet de kerstboom weg! Vandaag is het Driekoningen, dus mag de boom niet langer blijven staan.

 

 

Of was het nou andersom? Mocht hij juist niet éérder worden opgeruimd, omdat dat dan ongeluk zou brengen?

 

Hmmm… Even opzoeken maar.

 

O!? Wat lees ik nu? Het waren eigenlijk helemaal geen koningen. Het waren eigenlijk drie wijzen die gingen reizen!

 

Nou ja, gelukkig maar, want als je ziet wat één koning al kan veroorzaken door op reis te gaan, dan wil je niet weten wat een onrust het had kunnen brengen als er toen drie koningen tegelijk de regeringskamelen hadden gestart. Dat had Caspar, Melchior en Balthasar een flinke buiging naar het volk kunnen kosten, als ze koning waren geweest in plaats van wijs.

 

Maar het waren dus eerst nog drie wijzen die een ster volgden, zo lees ik. En dat moet je vooral niet verwarren met de huidige sterren (lees: influencers) die ook volgers hebben, hè. Want die mogen bij zo weinig volgers dan weer geen ster genoemd worden.  

 

Maar drie volgers?!! Daar heb je als ster dus niks meer aan, tegenwoordig.

 

En waar nu de influencers vaak een aka-naam hebben (Also Known As), hadden toen dus juist die vólgers dat, zo begrijp ik.

 

De wijzen heetten namelijk eerst Apellius, Amerius en Damascus, en werden later omgedoopt tot Galgalat, Malgalat en Sarathin, om dus nóg weer later als koningen bekend te worden onder de namen Caspar, Melchior en Balthasar. Pfff. Wat een gedoe.

 

Dat je toen ook al Kanyes had, die plots Yé wilden heten, en later toch weer Kanye. En dat ze van rapper president denken te kunnen worden, is dan misschien ook niet eens zo gek gedacht. Als het drie wijzen lukt om koning te worden, zie ik ook wel mogelijkheden voor de heer West om president te worden. En misschien kunnen North en zijn andere kinderen hem hier nog wat richting bij aangeven ook.

 

Maar ik begrijp ook dat de wijzen gaandeweg het verhaal pas veranderden in koningen, omdat ze iets kwamen brengen. En dat is toch een heel andere rol dan de koningen van tegenwoordig vervullen.  

 

O, en óók omdat ze per kameel reisden, werden het later dus koningen genoemd. Dat deden toen blijkbaar alleen nog koningen, en daarom nam men al snel aan dat dat de functie was geweest van die reizigers die al dat goud waren komen brengen.

 

Klinkt wel logisch, toch? En ik hoop dat Kanye West dat dan ook even meeneemt in zijn functieomschrijving bij zijn volgende gooi naar het presidentschap!

 

O, wacht! Hoewel de wijze koningen ook wierook meenamen, lees ik nu weer. En da’s dan weer jammer, want president West zal dan hoogstwaarschijnlijk alleen maar dáármee gaan strooien, denk ik.

 

Nou ja, anyway… verder kom ik eigenlijk alleen nog wat spreekwoorden tegen die met Driekoningen te maken hebben.

 

Als Driekoningen is in het land, komt de vorst in ’t vaderland, lees ik.

 

Nou, dat hangt (denk ik) heel erg af van de plek waar je geboren bent, want ik zie het in Australië nog niet zo snel vriezen op 6 januari. Maar oké, je weet het niet met al die klimaatveranderingen.

 

En: Met Driekoningen lengt de dag, zoveel een geitje springen mag, die vind ik weer leuk! Ik neem aan dat dat refereert aan de kortste dag die we lekker weer achter de rug hebben, en daar word ik blij van.

 

O, en deze lees ik ook nog: Op Driekoningen zijn de dagen gelengd, gelijk een ruiter op zijn peerd sprengt.

 

Hmmm. Geen idee hoe Ankie van Grunsven invloed zou kunnen hebben op de lengte der dagen, maar vooruit maar weer.

 

Nou… ik ga maar weer eens wat doen, want anders blijf ik lezen.

 

Je valt namelijk van het een in het ander als je eenmaal gaat zoeken.

 

Ik ga dus maar even mijn boom opruimen. Of dat nou mag/moet, of niet: ik ben er wel klaar mee. En doorrrrr!

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke