Dresscode: NAAKT

 

Wil je de liefde van je leven vinden? Kleed je dan uit!

 

 

Van mijn moeder heb ik geleerd pas over iets te oordelen als je iets zelf hebt meegemaakt óf er verstand van hebt. (Of helemaal niet oordelen. Dat is nog ‘beter’.) Nou, ik heb nog niks gezien, en al helemaal niet meegemaakt over het volgende onderwerp. Gelukkig niet, zeg. Maar toch frons ik m’n wenkbrauwen …

 

Waar het om gaat?

 

Vanavond is de eerste aflevering van een bijzonder tv-programma: Undressed for love. En ja, het is precies zoals je denkt. Mensen kiezen hun date op basis van elkaars lichaam. Ze staan in een soort pashokje, met deuren voor hun lijf. Alleen hun hoofd is zichtbaar. Een ding hebben de daters gemeen: ze hebben geen kleren aan. Dresscode: fully naked. En natuurlijk gaan die pashokjesdeuren open.

 

Nu las ik dat de makers van het programma erop hameren dat het er smaakvol aan toegaat, en dat het in de show ‘uiteraard over het innerlijk’ gaat. Zo zullen ze dat ook aan de kandidaten hebben verkocht. Voor wie ik trouwens heel veel respect heb. Want je moet maar het lef hebben om naakt op tv te gaan. Weten dat je genadeloos wordt besproken en beoordeeld. Petje voor ze af. (Verder dan dat petje afdoen, ga ik in al mijn preutsheid niet!)

 

Dat naakte is natuurlijk niet zomaar gekozen. Naakt doet vast veel stof opwaaien (daar doe ik met dit stukje lekker aan mee), en trekt daarmee veel kijkers en reclame-inkomsten. En ook voor de kandidaten zit er iets moois aan vast: de mannen verdienen met hun deelname 250 euro, en vrouwen – die waarschijnlijk moeilijker te ‘krijgen’ waren – 500. Plus misschien het belangrijkste: de date van hun leven.

 

1 x raden of ík zou meedoen? Nope. Wil ík niet, willen de kijkers niet ?. Ach, een minor detail is dat ik niet op zoek ben. Maar als ik wél single was: geen haar op mijn hoofd om met mijn naakte lijf – ook als ik strak ik in mijn vel zou zitten – op tv te komen en dat wildvreemde mensen een oordeel vellen over mijn lijf. Of erger: die mijn naaktplaatjes via social media doorsturen. Dat je fully naked op internet zichtbaar blijft. Dat als er naar je gegoogeld wordt, je naakt te zien blijft. Voor die schamele 250 of 500 euro … Maar de belangrijkste reden: ik zou het echt de grootste afknapper ever vinden als mijn toekomstige man aan zo’n show zou meedoen. Hoe mindblowing zijn lichaam ook is.

 

Maar hé, ik oordeel verder niet. Ik hoop vooral voor deze lefgozers en lefgoosters dat er iets moois tussen hen opbloeit.

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.