Dream School

 

Zelden heb ik zulke bevlogen mensen gezien als bokslegende Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde. Zij namen afgelopen jaar opnieuw een groep voortijdige schoolverlaters onder hun hoede in hun televisieprogramma ‘Dream School’.

 

In Dream School laten zij deze jongeren zien dat er wel perspectief is in hun leven. Een leven dat zich voor deze groep vaak afspeelt op hun bed, terwijl ze zitten te gamen. Of ze hangen doelloos op straat of zitten ergens te blowen.

 

Ze zijn van school getrapt, soms meerdere keren. Er is thuis vaak geen vangnet en ze hebben  meestal ook nog grote financiële zorgen. Het is dus niet voor niets dat ze, zoals dat in mooi Nederlands heet, voortijdig schoolverlaten zonder diploma.

 

Drop-outs zijn het. Maar wel jongeren die al heel veel ellende in hun rugzak moeten meeslepen. Vaak voelen ze zich onbegrepen door het huidige schoolsysteem. Daarom proberen ze met irritant gedrag aandacht te vragen voor hun problemen.

 

Maar wat als niemand je hoort? Mensen je eigenlijk alleen maar heel vervelend vinden? Niet zien wat een geweldig leuke meid je eigenlijk bent? Die dolgraag een ander leven wil, maar gewoonweg niet weet hoe. Omdat je het niet geleerd hebt of omdat niemand je helpt om een oplossing voor je problemen te vinden? Want achter die harde blik zit een kwetsbaar persoon. Onder die capuchon een heleboel verdriet. Niemand wil kansloos zijn in z’n leven. Ook deze kinderen niet.

 

Ik vind het fascinerend om te zien hoe Lucia Rijker en Eric van ’t Zelfde deze jongeren toch vaak weer in beweging weten te krijgen. Letterlijk en figuurlijk. Van dat bed of die bank af. Ze worden met zichzelf geconfronteerd juist door hun klasgenoten te zien. Die hebben net zo’n puinhoop van hun leven gemaakt als zijzelf. Het is verschrikkelijk moeilijk om dat leven dat je kent te veranderen. Om af te kicken, schulden af te betalen. Om weer trots te worden op jezelf.

 

Ook in seizoen 3 van Dream School zie je dat het wel kan. Via gastlessen van inspirerende docenten zoals Eva Jinek, Erik Scherder en Robèrt van Beckhoven leren jongeren stuk voor stuk weer vertrouwen te krijgen in zichzelf. Dat doet zeer en kost ongelofelijk veel moeite. Maar hoe gaaf is het om te zien als het ze dan uiteindelijk toch lukt.

 

Want hoewel deze leerlingen domme dingen hebben gedaan zijn ze gelukkig zo slim om die helpende hand te grijpen…

 

Kijken dus. Dream School. Dinsdag 20:25 uur NPO 3.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit