Downton Abbey in Friesland

 

Als je denkt dat Downton Abbey alleen in Engeland bestaat, bedenk dan dat deze prachtige landgoederen ook in Zuidoost-Friesland te vinden zijn.

 

 

Ik ben dol op historische verhalen over adellijke families. Geen wonder dus dat ik alle afleveringen van Downton Abbey wel drie keer gezien heb. Maar wist jij dat zulke verhalen ook in Zuidoost-Friesland te vinden zijn?

 

In de zeventiende eeuw was het hartstikke hip om een buitenverblijf in Zuidoost-Friesland te hebben, een beetje zoals je nu een huis op Ibiza wil. De Friese adel bezat schitterende landgoederen in dit gebied. Deze families waren enorm rijk en dat is dan ook te zien aan de mooie huizen die ze bouwden en de kunst die ze bezaten.

 

Een van de eerste schilderijen van Monet werd begin vorige eeuw al aangekocht door de familie Boelens van Lynden uit Beetsterzwaag. Een idyllisch dorp met maar liefst 48 rijksmonumenten waar je het hele jaar door een historische wandeling onder leiding van een gids kunt maken. Zo hoor je nog eens wat over deze bijzondere families die hier door de eeuwen heen hebben gewoond en de smeuïge verhalen die bij hen horen.

 

Zo is er Tinco Lycklama à Nijeholt die eind 19e eeuw vanuit dit Friese dorpje vertrok voor een reis naar de Oriënt. Tinco was een geweldige levensgenieter want na zijn avonturen in Perzië werd hij ook een graag geziene gast in Cannes waar hij legendarische feesten organiseerde.

­­

 

En er is hier nog veel meer te zien. Zo kun je de tropische kas bezoeken in de weelderige ‘overtuin’ – zo noemen ze de tuin aan de overkant van de straat –  van het Lycklamahuis. Een heerlijke plek waar je ook fijn uit kunt puffen van een fietstocht door de prachtige omgeving.

 

 

Want mooi is het zeker in deze bossen waar de Friese adel puissant rijk mee is geworden. Een deel van deze bossen is nog steeds eigendom van een klein aantal families waardoor het oude landschap behouden blijft en projectontwikkelaars buiten de deur gehouden worden.

 

 

Nog zo’n parel is Landgoed Oranjestein. Een plek waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Deze buitenplaats heeft een prachtige tuin met kronkelige paadjes, romantische prieeltjes en bruggetjes. Ook hier kun je even genieten van wat lekkers in de oranjerie.

 

 

Als je dan toch in de buurt bent, ga dan ook even langs Museum Belvédère, dan sta je meteen weer in het heden. Dit hypermoderne museum, een ontwerp van Eerde Schippers, ligt in Museumpark Landgoed Oranjewoud. Naast de vaste collectie van belangrijke Friese kunstenaars van moderne en hedendaagse kunst worden er ook wisselende tentoonstellingen gehouden.

 

 

Museum Belvédère

 

Zo zie je maar, in Zuidoost-Friesland is zoveel te doen. Ga voor een dagje heen en weer of kies een leuk hotel of een B&B of camping voor een paar dagen en geniet van al het moois dat deze regio te bieden heeft. Ik ben fan!

 

Bron; ZuidOostFriesland.nl

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit