Downton Abbey in de polder

 

Deze nieuwe serie met André van Duin wil je zien.

 

 

 

Je hebt ze vast ook wel bij jou in de buurt: straatnamen zoals ‘Twickel’ of ‘Nemelaer’, vernoemd naar verborgen buitenplaatsen en kastelen op vele hectaren grond met een prachtig huis met een bordestrap. Daar waar de tijd lijkt stil te staan en alles is zoals het altijd was. Ik word altijd heel nieuwsgierig als ik een lange, lommerrijke oprijlaan zie en wil dan weten wat er aan het eind te vinden is. 

 

Nederland heeft nog talloze familielandgoederen waar wij, de gewone burgers, helemaal geen weet van hebben. En als je nou dacht dat daar nog heel veel personeel rondloopt zoals in de serie Downton Abbey, dan heb je het mis. De kasteelheren en -vrouwen moeten tegenwoordig zelf de handen uit de mouwen steken en met de voeten in de klei, want anders is het onbetaalbaar. 

 

Omroep Max komt met een nieuwe realityserie ‘Liefde voor het landgoed’ waarin zij de bewoners van zes Nederlandse kastelen en buitenplaatsen volgen die allemaal hopen dat zij hun eigen landgoed voor de volgende generatie kunnen behouden. Zo zie je Willem en Aert van landgoed Maarsbergen die dolgraag hun ouders willen opvolgen, maar niet voordat het hoofdhuis grondig is gemoderniseerd. En de 93-jarige Agnes Kamerlingh Onnes – barones van Dedem heeft de nodige hulp nodig om op kasteel Vosbergen in Heerde te kunnen blijven wonen. Gelukkig krijgt ze thuiszorg en springen haar twee dochters bij. Ook de bewoners van landgoed Oolde in het Gelderse Laren, landgoed Wickenburgh bij ’t Goy, Het Huys ten Donck in Ridderkerk en kasteel Heeze (in Heeze) zijn in deze reeks te zien. 

 

 

 

 

Het zijn net normale mensen die ook gewoon de boterhammen smeren voor hun schoolgaande kinderen of de dakgoot moeten schilderen. Want het is echt keihard werken met liefde voor de geschiedenis van de familie, het huis en de omgeving. En of dat genoeg is om het bezit veilig te stellen voor de volgende generatie zie je in dit heerlijke programma met de voice-over van André van Duin. 

 

Liefde voor het landgoed is vanaf vrijdag 12 april vanaf 21:30 uur te zien bij MAX op NPO1. 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit