‘Doe een jas aan, anders word je ziek’ is een fabeltje. 

 

Nooit wetenschappelijk bewezen. Kou of tocht zorgen er namelijk niet voor dat je verkouden wordt, dat is het werk van een virus. 

 

Dat virus loopt via je neus naar binnen en nestelt zich in je neuskeelholte, het stukje recht achter je neus. Het slijmvlies dat daar zit, is zeer gevoelig voor virussen. Vandaar dat je aan het begin van een verkoudheid altijd het gevoel hebt alsof je een schuurpapiertje hebt ingeslikt.

 

Meestal ga je dan een dagje later snotteren en raakt je neus verstopt. Als klap op de vuurpijl volgt dan ook nog eens de keelpijn. Niet gezellig dus voor jou. Maar ook niet voor je huisgenoten of collega’s. Want als je verkouden bent, ben je nogal besmettelijk voor je omgeving. 

 

Het verkoudheidsvirus verspreidt zich via heel kleine vochtdruppeltjes in de lucht die mensen in- en uitademen. Zeker als je dicht op elkaar zit, in een slecht geventileerde ruimte zoals de trein of de bus, heeft die verkoudheid je zo te pakken. Maar het kan ook via handen worden overgedragen. Voor de smetvrezerige types onder ons: denk aan deurkrukken en boodschappenkarretjes. 

 

Sommige geluksvogels worden nooit verkouden. Hun weerstand is prima in orde waardoor ze niet zo vatbaar zijn voor infecties. Dit kun jij doen om ervoor te zorgen dat een verkoudheid jou niet zo snel te pakken krijgt:

 

 

  • Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van iemand die verkouden is.
  • Hand (of beter nog: arm of zakdoek) voor je mond als je hoest of niest. Wel zo prettig voor diegene die naast je zit.
  • Was vaak je handen.

 

Ben je toch aan de beurt? Zorg dan dat je goed door je neus kunt blijven ademen. Door te stomen en door neusdruppels te gebruiken houd je de boel ‘open’. Dan slaap je beter en herstel je sneller. Het heeft helaas geen zin om naar de huisarts te gaan, die kan niet zo veel voor je doen. Uitzieken dus en hopen op betere tijden. Succes!

 

‘Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit