Dit zijn de 10 fijnste dorpjes in Nederland voor een ongestoord dagje uit

 

Rust, mooie landschappen en lekkere streekgerechten. Meer heb je toch niet nodig?

 

Er zijn van die momenten dat je geen zin hebt in de reuring van de stad en juist de rust wil opzoeken voor een dagje weg of een weekendje dicht bij huis. Je wil dan juist geen hordes toeristen in de rij voor het museum of eindeloos lang wachten voor een plekje op een terras voor een fijn drankje. Maar je zit ook niet te wachten op de drukte op het fietspad als je een mooie tocht op de pedalen wil maken of hordes dagjesmensen die net als jij juist even lekker rustig willen wandelen in de natuur. Dus skip de stad en boek een dagtripje naar een van deze 10 populairste dorpen in Nederland*.

 

 

1.     Zandvoort

2.     Ommen

3.     Renesse

4.     Ootmarsum

5.     Dwingeloo

6.     Dokkum

7.     Arcen

8.     Groenlo

9.     Appelscha

10.  Steenwijk

 

Mijn 3 favorieten uit dit lijstje zijn:

 

 

Zandvoort.

Vanuit mijn woonplaats Haarlem ben ik er zo en het is mijn ultieme oplaadplek. Natuurlijk puilt Zandvoort centrum op een mooie dag uit zijn voegen. Maar je hoeft maar een paar kilometer de Amsterdamse Waterleidingduinen in te wandelen of fietsen en je komt behalve tientallen reeën en damherten gewoon niemand tegen. De beschutte duinpannen zorgen voor de perfecte spot om te picknicken en het enige wat je dan hoort is het ruisen van de wind. How nice!

 

 

Dokkum

Dit Friese stadje is natuurlijk wereldberoemd als de laatste stempelpost voor de finish van de Elfstedentocht maar het heeft nog veel meer te bieden. Het historische centrum heeft prachtige grachtjes en schattige kleine straatjes waar je heerlijk door kunt dwalen want de geschiedenis ligt hier letterlijk op straat. En met de Waddenzee en het Lauwersmeer in de buurt ben je zo echt helemaal buiten en kom je haast niemand tegen. Ideaal om lekker uit te waaien.

 

 

 

Arcen

Oh jongens, een dagje in Limburg en het voelt alsof ik drie weken op vakantie ben geweest. Hier in Arcen vind je de historische buitenplaats van Kasteel Arcen waar je kunt ronddwalen in de meer dan 15 unieke tuinen. Of je bezoekt de hertog Jan Brouwerij die in een schitterend pand is gevestigd om een fris biertje te proeven. Maar wil je echt ontspannen? Neem dan een duik in het zalig warme mineraalwater van Thermaalbad Arcen. De heilzame mineralen zoals ijzer, mangaan en fluoride zijn een weldaad voor je lijf. Hoe relaxed wil je het hebben?

 

*Holidu  één van Europa’s bekendste boekingsportalen voor vakantiehuizen, heeft onderzocht welke dorpen van Nederland het populairst zijn voor een dagje weg. Daarvoor werden alle Nederlandse dorpen van minder dan 20.000 inwoners bekeken. Voor elk dorp en stad werd het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten op Google door Nederlanders in de laatste 12 maanden berekend voor de termen ‘Wat te doen in’ en ‘Activiteiten’

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit