‘Toen hij stiekem sigaretjes voor me neerlegde dacht ik dat hij mijn vriend was.’

 

‘Het viel mij ook al op dat er de laatste tijd regelmatig stiefvaders voorbijkomen op jullie site en ook ik heb een stiefvaderverhaal dat ik wil delen. In mijn geval kwam de man in mijn leven toen ik een jaar of tien was. Mijn zus en ik waren niet heel erg gek op hem maar hadden in eerste instantie ook geen problemen met zijn aanwezigheid. Temeer omdat onze moeder zichtbaar blij met hem was nadat ze veel te jong weduwe was geworden.

 

Toen ik in de puberteit kwam ontpopte hij zich opeens als een soort bondgenoot, een maatje: hij was te weten gekomen dat ik stiekem rookte en sindsdien legde hij steeds een aantal sigaretten voor me neer in de bijkeuken. Je zult begrijpen dat dit voor een meisje van twaalf wel dé manier is om indruk te maken. Maar op een gegeven moment kwam ik ’s avonds naar beneden om mijn voorraadje op te halen en zat hij pontificaal op de bank met zijn onderlichaam bloot. Ik schrok me lam, maar durfde niets te zeggen.

 

Na die eerste keer liet hij zich nog een paar keer betrappen terwijl hij zonder onderbroek ergens zat of rondliep. En, minstens zo weerzinwekkend, hij liet ook regelmatig foto’s zien van een ontbloot geslachtsdeel. Ik denk dat hij foto’s van zichzelf had gemaakt en daarop kickte. De man die eerst gewoon aanwezig was geweest en zich daarna tot een soort vriend had gemaakt werd mijn grootste vijand en mijn ergste nachtmerrie. Uit schaamte heb ik het nog een tijd voor mezelf gehouden, maar toen hij me weer een keer stond op te wachten toen ik naar beneden ging om iets te eten te halen, hield ik het niet meer vol en ben ik huilend naar mijn zus gegaan die toen net op kamers woonde. Zij werd heel erg boos en begon ook te huilen. Hij had haar namelijk precies hetzelfde geflikt en zij had er nooit iets over durven zeggen.

 

Mijn zus liet me een poosje bij haar slapen zodat hij me niet meer lastig kon vallen en ze is met onze moeder gaan praten. Na een paar weken kwam die me bij mijn zus ophalen. Hij had het huis verlaten en zou er ook nooit meer inkomen. Voor mijn moeder was dit een dreun. Enerzijds omdat ze dit nooit achter hem had gezocht en anderzijds omdat haar leven nu weer aan duigen lag. Maar aan ons heeft ze gelukkig nooit getwijfeld en dat kunnen een heleboel andere kinderen helaas niet van hun moeders zeggen.’

 

Lara’s naam is vanwege privacy gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

 
Moet jou ook iets van het hart en wil je dat (anoniem) met ons delen? Stuur dan een mail naar info@franska.nl onder vermelding van ‘Dit moet ik even kwijt’.