Dit levert het je op als je je zonnepanelen schoonmaakt

 

Met dit mooie weer kun je zomaar geld verdienen terwijl je in je luie stoel onder de parasol zit

 

 

 

Ja, ja, sinds vorige week liggen er tien zonnepanelen op het dak van Huize Smit en zit mijn meneer dagelijks via een app te koekeloeren wat onze dagopbrengst aan zonne-energie is. Nou, met dit mooie weer is dat een heleboel en daarom zet ik met een stalen gezicht gewoon de droger aan. Ik heb namelijk een enorme hekel aan keiharde zongedroogde handdoeken en zo worden ze toch ook met de zon gedroogd? Ik ben dus lekker duurzaam bezig.

 

 

Maar om ervoor te zorgen dat het rendement van mijn panelen hoog blijft heb ik niet alleen een dagelijkse hoeveelheid zon nodig. Ook water en een schone doek doen wonderen. Want als je panelen onder de vogelpoep of andere plakkerige aanslag zitten is een flinke regenbui niet genoeg om ze weer schoon te krijgen.

 

 

Wist je dat het rendementsverlies als je panelen vuil zijn kan oplopen tot wel 20 procent? De monteur die op ons dak de panelen installeerde zei dat je voor het meeste rendement je panelen het beste twee tot drie keer per jaar reinigt. Dat schoonmaken (als je er op een veilige manier bij kunt tenminste) doe je het beste als het bewolkt is en de panelen (nog) niet door de zon zijn opgewarmd. Ideaal is om het klusje te doen na een regenbui waardoor de panelen nog een beetje vochtig zijn en het vuil makkelijker loslaat.

 

 

Het meeste losse vuil zoals stuifmeel of zand is dan wel weggespoeld. Maar bij vogelpoep is dat vaak een ander verhaal. Gebruik in dat geval zeker geen hogedrukspuit, krabber of schuurspons want die beschadigen de bovenlaag van het paneel en dan levert het natuurlijk veel minder op. Alleen een zachte spons en schoon kalkvrij (regen)water zijn voldoende om het vuil weg te vegen. Je kunt ook bij de doe-het-zelfzaak osmosewater (ontkalkt water) of een speciaal reinigingsmiddel kopen en dat zijn werk laten doen. Om er wat makkelijker bij te kunnen is een telescoopwisser of tuinslang of hogedruk plantenspuit heel handig.

 

 

Schone zonnepanelen zijn dus goed voor je portemonnee. Zie je het niet zitten om zelf het dak op te gaan, dan kun je natuurlijk ook een professional inhuren. Dat gaat misschien wel ten koste van je rendement, maar is wel veiliger voor je eigen lijf en leden.

 

 

Bron: feenstra.com

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit