Dit kun je dragen als je kaal wordt door chemo of Alopecia

 

Je moet er niet aan denken, maar toch raakt haarverlies door ziekte meer vrouwen dan je denkt.

 

 

Laatst belde collega S. me dat haar beste vriendin ziek is. Geen griepje, maar echt ziek waardoor haar een ongelofelijk zwaar traject te wachten staat van onderzoeken, operaties en chemotherapie. Met het haast onvermijdelijke gevolg dat ze kaal zal worden.

 

Alsof echt ziek zijn nog niet genoeg is, verlies je dan ook nog een deel van wie je bent. Of je nu een kort pittig kapsel hebt of lange wapperende manen; je bruine krullen, grijze coupe of je blonde staartje is toch een stukje van je persoonlijkheid en als je dat kwijtraakt is dat heel verdrietig.

 

Hoofdhaar heeft niet alleen iets met schoonheid te maken, het zorgt er ook voor dat je het warmer hebt, want als je kaal bent verlies je zo’n 10 procent van je lichaamswarmte via je hoofd. Bovendien zorgt je haar er ook voor dat je tere hoofdhuid tegen de zon beschermd wordt. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden om je hoofd te bedekken om er toch een beetje als jezelf uit te blijven zien.

 

Je kunt kiezen voor een haarwerk, gemaakt van synthetische vezels of van onbehandeld echt haar. Dat is vaak een dure oplossing en lang niet iedereen vindt het fijn om de hele dag een pruik te dragen. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen te vinden zoals mutsjes of een sjaal van fijne, zachte materialen.

 

Toen haar goede vriendin kanker kreeg, maakte de Amsterdamse Sylvia Holstijn een haarband met het eigen haar van haar vriendin, die veel fijner zat dan een broeierige pruik. Bovendien zag Gerieta er in deze nare ziekteperiode met haar eigen haar gewoon uit als zichzelf en viel het anderen haast niet op dat ze kaal was. Inmiddels heeft Sylvia er haar missie van gemaakt om via haar bedrijf Toupim zoveel mogelijk mensen met dit geweldige concept te helpen.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Toupim Eigen-haarband (@toupimnl)

 

Het is de moeite waard om bij je zorgverzekeraar te informeren of een haarwerk, sjaal of mutsje vergoed wordt.

 

En dan nog even dit…

Misschien heb je zelf ervaring met haarverlies en heb je een goede tip om te delen met onze lezers? Laat het dan in de comments onder dit bericht op Facebook weten. Want jouw ervaringen en advies kunnen heel waardevol zijn voor iemand die nu in deze nare situatie zit.

 

 

Bron: Parool.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit