Dit kun je doen tegen dode vingers

 

Met dit koude weer heb jij er misschien ook wel last van: dode vingers die er lijkbleek uitzien. Dit kun je ertegen doen.

 

 

 

Met dit koude weer is het geen pretje om zonder handschoenen naar buiten te gaan. Binnen de kortste keren lijkt het wel of je vingers zo van je handen kunnen vallen. Heel veel vrouwen hebben dat gevoel heel vaak, zij hebben last van dode vingers. Je ziet dan een duidelijke grens tussen het spierwitte deel van je vingers en de gewone huidskleur van de rest van je hand. Het gevoel in je vingers verdwijnt voor eventjes en na een paar minuten komt dat weer terug. Je vingers worden dan rood en gaan dan prikken en gloeien. Herkenbaar?

 

Niets om je zorgen over te maken, maar vervelend is het wel. Pijnlijk zelfs soms. Het fenomeen van Raynaud, zoals dit heet, komt heel vaak voor. Vijftien op de honderd vrouwen hebben er last van en het begint meestal als je ergens tussen de 12 en 30 jaar oud bent. Veel vrouwen hebben er wekelijks een paar keer last van, andere misschien maar twee keer per jaar. Zo’n aanval komt doordat er tijdelijk minder bloed door je vingers stroomt als de bloedvaten in je vingers plotseling samentrekken. Gek genoeg worden alleen je vingers wit en houdt je duim haar gewone kleur. Het is onschuldig en gaat meestal vanzelf weer over.

 

Het ligt niet alleen aan de kou buiten want ook heftige emoties als stress en angst of verdriet kunnen een trigger zijn, net als roken. Je kunt er ook last van krijgen als je vaak de toetsen van je toetsenbord aanslaat.

 

Het helpt om je handen en de rest van je lichaam lekker warm te houden. Ook bewegen is goed, want dat bevordert de doorbloeding van je lijf. Verwarm tijdens zo’n aanval je handen vooral niet onder de warme kraan, maar masseer ze en stop ze dan even onder je oksel of leg ze tussen je benen. Daar komen ze vanzelf weer een beetje bij.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit