Dit kost een hond

 

Je droomt er al jaren van en ineens denk je: we doen het. Een hond.

 

Elke dag als je thuiskomt een kwispelend knoedeltje dat een plasje van geluk doet omdat het jou weer ziet. Je hebt er vast goed over nagedacht en bedacht hoe je het gaat doen met uitlaten enzovoort, maar heb je ook aan het kostenplaatje gedacht? Even een opsomming.

 

De hond zelf

Je kunt natuurlijk een hond uit het asiel halen of via een mooi initiatief zoals Houndation, daarmee red je een hond die het moeilijk heeft. Er zijn ook redenen waarom je een puppy uit een rasnest wil waarbij je moet rekenen op een aanschafprijs van tussen de 1700 en 2500 euro. Eenmalig.

 

Accessoires

Een mand, een bench, een riem, een halsband, een tag met je nummer erop, een borstel en een voerbak en natuurlijk biologisch afbreekbare poepzakjes. Komt al gauw op 150 euro. Eenmalig.

 

Puppycursus

Komt al gauw op 100 euro. Eenmalig.

 

Gemeentebelasting

De hoogte hiervan is afhankelijk van je gemeente. In Haarlem is het 93 euro voor je eerste hond en 156 voor je tweede. Jaarlijks.

 

Dierenartsbezoek

Denk aan inentingen en houd rekening met regelmatig dierenartsbezoek. Een ontstoken oortje, een open wondje van het krabben… Als je een puppy uit een nestje hebt, heeft hij/zij zijn eerste inenting al gehad als je hem krijgt. Jij gaat nog naar de dierenarts bij twaalf weken en na een jaar. Ik ben vaak rond de veertig euro kwijt bij een bezoek. Zeg gemiddeld 100 euro per jaar.

 

Sterilisatie/castratie

Afhankelijk van het gewicht van je hond, maar reken op rond de 300 euro. Eenmalig.

 

Uitlaatservice

Misschien heb je een bepaalde dag geen tijd om zelf flink te wandelen. Een uitlaatservice kost al gauw 15 euro per uur. Zeg dat je dit een keer per week doet, vijftig weken per jaar: 750 euro.

 

Hondenkapper

Afhankelijk van de vachtsoort, maar mijn hond moet eens per drie maanden en daar betaal ik dan 70 euro voor. Per jaar: 280 euro.

 

Dat het leuk gaat worden, is duidelijk, maar echt goedkoop is het natuurlijk niet. In het jaar van aanschaf kan het zomaar oplopen tot een bedrag van 4000 euro. Daarna wordt het goedkoper, maar neem dit ook mee in je overweging.

 

Liefs,

 

May

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach