Dit Italiaanse feest wordt vandaag gevierd

 

Wij sluiten de kerstperiode vandaag af met Driekoningen, maar Italiaanse kinderen wachten vandaag met smart op cadeaus van een oude heks die ze op haar bezem rondbrengt. 

 

Sinds het afsluiten van 2019 ben ik zo langzamerhand wel klaar met alle feesten, snoep en alcohol. Dus ben ik weer begonnen met mijn officiële januaridetox. Dit houdt in dat ik weer normaal doe en veel groenten en fruit eet, meer beweeg, en chocola en andere lekkernijen even links laat liggen. Maar in Italië is het feestseizoen nog niet afgelopen. Vandaag komt namelijk als klap op de vuurpijl La Befana. Ik vertel je even over dit feest… 

 

Het wordt gevierd door en voor kinderen. Ze krijgen cadeautjes van een oude heks, maar alleen als ze lief zijn geweest. Als ze zich het afgelopen jaar niet goed gedragen hebben krijgen ze steenkool. En het leukste van het hele feest: de kinderen laten geen wortel in de schoen achter voor La Befana, zoals we hier doen voor onze lieve oude Sint, maar ze laten een lekkere maaltijd en een glas wijn achter. Dat hebben die Italiaanse ouders goed geregeld, zou ik zeggen. Als de kinderen naar bed gaan brengt de heks cadeaus en snoep via de schoorsteen. La Befana wordt dan ook vaak afgebeeld met roetvegen in haar gezicht. 

 

Hoe deze traditie is ontstaan? Daar zijn twee interessante theorieën over. Een van de verhalen vertelt dat de drie wijzen bij haar voor de deur stonden om de weg te vragen naar Jezus Christus. De route wist de heks niet, maar ze bood de drie wijzen onderdak voor de nacht. Toen de wijzen haar de volgende dag vroegen of ze mee wilde op de reis, sloeg ze het aanbod af. Hier kreeg ze later spijt van, dus ging ze op zoek naar de wijzen en Jezus. Helaas heeft ze hen nooit meer gevonden en is ze nog steeds op zoek. 

 

Het andere verhaal zegt dat de vrouw haar zoon was verloren. Toen ze hoorde van de geboorte van Christus was ze zo ontroerd, dat ze naar hem toe is gegaan met lekkers en cadeaus. Als dank gaf Jezus haar een cadeau terug: ze werd moeder van alle Italiaanse kinderen. En een keer per jaar brengt ze die allemaal wat lekkers en cadeaus. 

 

 

Een mooie traditie vind ik het. Kunnen wij La Befana niet gaan vieren, in plaats van Sinterklaas? Zijn we ook weer meteen af van die hele zwartepietendiscussie. En krijgen alle ouders ook meteen een goed glas wijn. Als dat niet voor goede vrede zal zorgen, weet ik het ook niet meer. 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn