Dit is wat drank met je doet tijdens de lockdown

 

‘Ik hoor al die vrouwen in de supermarkt in Blaricum zeggen hoe heerlijk ze het vinden om zo samen met de kinderen te zijn.’

 

Eerlijke M gaat even los.’ Nou, ik vond het de hel. Hoeveel keer ‘mama’ kun je op een dag horen? En dan dat eten dat de hele dag gemaakt werd. Ik heb elke dag gedronken. Elke dag.’ Pauze. ‘En ik begon om half vijf.’

 

Ik begrijp M wel. Ook ik heb elke dag een glas ingeschonken. Het was mijn enige feestje. Ik had wel vier flessen wit open staan en koos per dag waar ik zin in had. Het was niet zo dat ik als Betty Ford onder het vloerkleed lag, want ik kon het ook bij een keurige twee glaasjes houden verspreid over een lange avond, maar het was mijn kleine verzetje. De afronding van de werkdag.

 

Het schijnt bij meer mensen voor te komen. De consumptieroutine sluipt er aardig in. We hebben een moment nodig om even de angstige tijd te vergeten, want dat is waarschijnlijk waar het om draait. Even het scherpe randje van de dag uitgummen. Toch heeft het een contraproductief effect, zeggen wetenschappers.

 

Wat wij met dat glas wijn doen, is vergelijkbaar met een kind dat zijn kamer opruimt door de troep onder het bed te vegen. De problemen blijven bestaan, we lossen ze niet op door alcohol te drinken. Sterker, door het alcoholgebruik worden we angstiger. Een test met twee groepen muizen heeft dat uitgewezen. De ene helft van de muizen kreeg geen alcohol toegediend, de andere groep wel. Een maand lang. Wat bleek? De zuiplapjes waren angstiger en konden bovendien veel minder goed met stressvolle situaties omgaan dan de sobere groep. Dus we lossen niets op met drinken en maken onszelf alleen maar zwakker waardoor we nog meer behoefte hebben aan drank et voilà, de vicieuze cirkel is een feit. En de neerwaartse spiraal ook.

 

Dus wat moeten we doen? Volgens deskundigen moet je jezelf niet kwellen door in het weekend te drinken en dan doordeweeks te stoppen. Daarmee zit je constant in een ‘afkickproces’ want de eerste stopdagen zijn de moeilijkste. Dus je moet gewoon een langere tijd niet drinken. Ik denk even aan mijn zwangerschappen. Toen vond ik niet drinken ook echt een eitje. En mijn geliefde drinkt al een paar maanden matig tot niets en piept er nooit over. Zo moeilijk is het uiteindelijk ook niet. Ik ben ooit gestopt met roken door Allen Carr die zei: ‘Hoe kan een ding zoveel tegenstrijdige functies hebben? Een sigaret pept je op, ontspant je, is goed om de eetlust op te wekken, geeft je een vol gevoel en ga zo maar door. Dat kan niet. Het is wat jij op die sigaret projecteert.’ En zo is het met drank ook.

 

Nu maar hopen dat ik, en al mijn vriendinnen, er net zo over denken als de vijf straks in de klok is.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach