Dit is waarom je zo vaak hetzelfde nummer wilt luisteren

 

Wanneer ik door de gigantische muzieklijst op mijn telefoon scrol, klik ik toch vaak weer op dat ene eeuwenoude vertrouwde nummer.

 

 

Het liefst zet ik dit ook nog eens op repeat, want ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Ik heb het trouwens over ‘Youth’ van Daughter, een vrij dramatisch nummer, maar daar hou ik van.

 

Hoe kan het dat we soms jarenlang, dag in dag uit, naar hetzelfde nummer kunnen luisteren? En dat terwijl er om de haverklap nieuwe muziek uitkomt. Dat is toch opvallend? Komt het door de tekst die we steeds beter onder de knie krijgen, een bepaalde beat die blijft hangen of zit er iets heel anders achter? Hier wil ik natuurlijk meer over weten.

 

Verschillende wetenschappers hebben hier onderzoek naar verricht, maar een duidelijke uitkomst is er nog niet. Toch zijn er een paar theorieën die verklaren waarom we telkens weer voor dat ene nummer kiezen:

 

Dat ene nummer vermindert stress
Wij mensen houden stiekem erg van routine, zo ook met muziek. Wanneer we ons favoriete nummer op repeat zetten zorgt dat voor herhaling en die herhaling brengt ons tot rust. Dat komt doordat routine stress kan verlichten, bijvoorbeeld in tijden waarin we overweldigd worden door een ingrijpende gebeurtenis. Zie het als de controle behouden over iets in een periode waarin er veel nieuwe en onverwachte dingen op je af komen. Ondanks alles ben jij nog steeds in charge over dat ene nummer. Fijn hè? Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat ons lievelingsnummer ervoor zorgt dat er dopamine vrijkomt, dus lang niet gek dat wij in stressvolle tijden graag naar ons vaste nummertje luisteren.

 

Dat ene nummer kan onze pijn verlichten
Een onderzoek van de Universiteit van Michigan verklaarde dat mensen telkens naar hetzelfde nummer luisteren vanwege de emoties die het bij hen op kan wekken. Zo kan een vrolijk nummer helpen om de pijn te verlichten wanneer je je verdrietig voelt. Andersom kan een verdrietig nummer je juist helpen om een potje flink te janken wanneer je daar behoefte aan hebt. Kortom, bepaalde nummers kunnen een therapeutische werking hebben. Dat ene liedje kan ons motiveren, opvrolijken of helpen door onze pijn heen te gaan. Mooi toch?

 

Dat ene nummer maakt deel uit van onze identiteit
Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar hiermee wordt bedoeld dat we een verbinding kunnen voelen met bepaalde nummers, bijvoorbeeld omdat we onszelf herkennen in de tekst, melodie of het gevoel dat het liedje oproept. Soms hoor je een nummer dat precies klinkt zoals jouw gevoel, snap je? Telkens als we dit nummer luisteren voelt dat als thuis, het is een onderdeel geworden van onze identiteit.

 

Bron: metronieuws

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com