Dit is er aan de hand met de abortuswet in Amerika

 

Je hebt er op het nieuws of op sociale media vast wel iets van voorbij zien komen de afgelopen dagen: er is nogal veel gedoe rondom de abortuswetgeving in Amerika.

 

 

 

Sterker nog, hij gaat misschien wel helemaal verdwijnen. Jep, 1800 belde en ze willen hun wetten terug. Hoe kán het nou dat vrouwen anno 2022 in een westers land als Amerika niet de baas zijn over hun eigen lichaam?

 

Het recht op abortus werd in de Verenigde Staten in 1973 vastgelegd, in de beroemde Roe vs. Wade zaak. Nu, bijna 30 jaar later, lijkt dit weer teruggedraaid te worden. En dat dit in werking werd gesteld is nog te herleiden naar de periode waarin Donald Trump — helaas — president was. Deze man was fel tegen abortus en zou dan ook alleen rechters benoemen die de Roe vs. Wade zaak niet zouden steunen. In het Amerikaanse Hooggerechtshof werden drie nieuwe rechters aangekomen. Dit Amerikaanse Hooggerechtshof zette een kladversie op van een nieuwe wetgeving, waarin de abortuswet wordt teruggedraaid in heel Amerika. Deze kladversie lekte vervolgens uit.

 

Dit voorstel kreeg al een meerderheid van de stemmen. Ook krijgt de zaak Roe vs. Wade hier enorm veel kritiek op, net als de zaak Planned Parenthood vs. Casey uit 1992, waarin het abortusrecht werd bekrachtigd. De rechter die deze kladversie heeft opgesteld kreeg steun van vier andere rechters; allen door Republikeinen benoemd. Het Amerikaanse Hooggerechtshof bestaat verder uit drie liberale rechters en een conservatieve voorzitter… Dus je snapt: dit is niet heel hoopgevend. Een definitief besluit wordt binnen twee maanden verwacht, maar de kans is heel, heel groot dat het plegen van abortus in Amerika strafbaar wordt.

 

Verschillende staten zijn hier al mee bezig; deze week werd werd het in Oklahoma strafbaar geacht als je na zes weken abortus pleegt. In Alabama werd iets soortgelijks al in 2019 doorgevoerd, toen ze de strengst mogelijke wet van Amerika aannamen. Deze wet verbiedt het om een abortus te plegen, ook als een iemand zwanger is geraakt na een verkrachting of incest.

 

Maar liefst dertien staten in Amerika hebben nu een ‘trigger law’ die abortussen per direct verboden maakt wanneer een staat dit zelf mag bepalen. De staat Mississippi maakt zich bijvoorbeeld momenteel hard om de uitspraken in de zaken uit 1973 en 1992 te laten vernietigen.

 

amerika in kaart

 

Mocht deze wet dus worden aangenomen dan betekent dat dat het recht van abortus in Amerika wordt afgeschaft. En dat zal betekenen dat de staten zélf mogen bepalen hoe zij hun abortussen regelen, waarvan dus in ieder geval dertien het verboden en strafbaar zullen maken. President Joe Biden belooft zich te verzetten tegen dit besluit; hij noemt de keuzevrijheid van vrouwen ‘fundamenteel’ en ‘een deel van de persoonlijke vrijheid’.

 

Ook Kamala Harris is fel tegen: ‘Roe vs. Wade garandeert het recht van een vrouw om te kiezen voor een abortus. In de basis beschermt het ook het fundamentele recht op privacy. Het is duidelijk dat tegenstanders vrouwen willen straffen en hen het recht willen ontnemen over hun eigen lichaam te beslissen. Dit is het moment om te vechten voor vrouwen en voor ons land met alles wat we hebben.’

 

Walgelijk en misselijkmakend vind ik het, wat er momenteel in de Verenigde Staten gebeurt. Hoe kan het mogelijk zijn dat het recht van een vrouw zo kan worden ingenomen, nota bene bepaald door een Amerikaans Hooggerechtshof, waarin ook nog eens drie vrouwen zitten?! Twee daarvan zijn benoemd door president Obama, de derde door Donald Trump. En het lijkt er helaas erg sterk op dat de Republikeinen, mede dankzij Donald Trump, hierin de sterkste zullen zijn.

 

Is het in Nederland dan veel beter geregeld? Absoluut, maar ook hier zijn natuurlijk verbeterpunten. Demonstraties bij abortusklinieken behoren helaas nog steeds tot de orde van de dag. Kijk onderstaande aflevering van BOOS maar. Ik ben daar enorm van geschrokken; ook in Nederland zijn er veel mensen die niet achter het recht van abortus staan.

 

https://www.youtube.com/watch?v=w7wD0IPQqhg

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer