Dit is de allermooiste kerstcommercial van 2023

 

‘Er zijn hier geen vreemden, alleen vrienden die je nog niet hebt ontmoet.’

 

 

 

Precies zoals dat hoort bij een beetje kerstcommercial hou je het ook bij deze niet droog. Opmerkelijk genoeg is dit meesterwerkje niet van een supermarktketen en niet van een verzekeringsmaatschappij en bleven de productiekosten steken bij twee nulletjes. 

 

Ik neem je even mee voordat ik ‘m laat zien.

 

Naar Noord-Ierland om precies te zijn, waar we meteen in het eerste beeld kennismaken met een hoogbejaarde man van wie we ook stante pede gaan houden omdat hij zo aandoenlijk (en eigenlijk een beetje zielig) is. We volgen hem over straat richting het kerkhof waar hij al snel halthoudt bij een graf dat niet anders dan het graf van zijn vrouw kan zijn. De bloemen die hij in zijn knuist geklemd hield zijn voor haar en als hij ze neerlegt en binnensmonds iets mompelt zou je niets liever willen dan hem heel even knuffelen. 

 

Hoe kan het, vraag je je vertwijfeld af, dat er niemand is die deze eenzame ziel lijkt op te merken? Hoewel… Op de stoep van zijn stamkroeg houdt een jong stel met een hondje even halt om de man voor te laten gaan naar binnen – een gebaar waarvoor hij heel keurig en heel ontroerend even zijn pet afneemt. Binnen gaat het stel aan de bar zitten terwijl de man aan een tafeltje bij de haard plaatsneemt. 

 

En dan komt ie! Het hondje van het stel springt bij de man op het bankje waarna het stel ook aanschuift. Het is even slikken en snikken van ontroering en van geluk. En dan is er ook nog dit prachtige, om nooit meer te vergeten citaat van Yeats: 

 

‘Er zijn hier geen vreemden, alleen vrienden die je nog niet hebt ontmoet.’

 

De commercial is van Charlies Bar in het Noord-Ierse Enniskillen, kostte wel 700 hele Britse ponden, werd gemaakt op een iPhone, ging heel terecht viral, werd al even terecht de hemel ingeprezen en is hier te zien.

 

Ik wens je een heel fijne kerst. 

 

Bron: The Guardian

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans