Dit irriteert me zo aan First Dates

irma laptop

 

Kijk je weleens naar First Dates? Superleuk programma met een sexy bartender en veel ongemakkelijke dates. Maar hier zit ook mijn grootste ergernis.

 

Ik leg het even uit. First Dates is een televisieprogramma dat opgenomen wordt in een restaurant in Engeland of, in de Nederlandse versie, in Amsterdam. Twee wildvreemden worden aan elkaar gekoppeld en gaan samen uit eten voor de camera’s. Na het dessert mogen ze beslissen of ze elkaar nog een keer willen zien, of dat het zo klaar is.

 

 

Mijn ergernis zit aan het einde van het etentje. Dan komt er namelijk een kistje op tafel met de rekening. En wat gebeurt er dan? De man zegt: ‘Ik betaal wel’, en de vrouw stelt voor de vorm nog even voor om te splitten. Daar wil zo’n man niks van weten (al zie je ze soms even slikken als ze het totaalbedrag zien), vrouw knippert charmant met haar wimpers: ‘Wat lief van je!’

Serieus? Is dat nou emancipatie? We studeren, werken, hangen schilderijtjes op en zetten de vuilnisbak buiten. Andersom is het tegenwoordig doodnormaal dat een man luiers verschoont, minder gaat werken als er kinderen komen en spontaan door het huis dweilt. Maar bij een date mag hij nog steeds betalen.

 

 

Ik kijk niet alle afleveringen, maar heb er in de loop der jaren wel tientallen, zo niet honderden gezien. Een enkeling deelt de rekening, maar behalve bij lesbische stellen heb ik nog nooit een vrouw gezien die het kistje naar zich toe trok en zei: ‘Ik betaal wel. Nee, nee, niet tegensputteren. Ik stá erop.’ Ik zou zomaar mee willen doen. Niet om een man te zoeken (ik heb al de allerliefste), maar om te laten zien dat het ook anders kan. En geloof me, mijn emancipatielevel is helemaal niet zo hoog. Ik heb altijd gedacht dat ik liever in de jaren 50 had geleefd, toen wij alleen ons huis hoefden te poetsen, sloffen voor manlief klaarzetten en verder de hele dag met de buurvrouw aan de sherry gingen. Lijkt mij veel leuker dan al die werkstress.

 

 

Maar dat zijige ‘O wat fijn dat jij voor mij betaalt’, daar gaan mijn nekharen recht van overeind staan. Dus vrouwen: heb je je ingeschreven voor First Dates en moet jij binnenkort aanschuiven met iemand die misschien wel de liefde van je leven is? Doe dan eens echt stoer. Pak die rekening en betaal. Kan hij alsnog de second date op zich nemen.

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl