Dit belangrijke woordenboek verandert het woord ‘vrouw’ in een breder begrip

 

Het Britse Cambridge Dictionary heeft in haar nieuwe editie het woord ‘vrouw’ veranderd. Daar vind ik wel wat van.

 

 

 

Het toonaangevende Britse woordenboek heeft de definitie van het woord vrouw aangepast naar een breder begrip dan alleen maar ‘een volwassen vrouwelijke mens’. In hun nieuwe editie staat dat een vrouw ook ‘een volwassene’ kan zijn ‘die leeft en zich identificeert als een vrouw, hoewel er wordt gezegd dat ze bij de geboorte een ander geslacht heeft’.

 

 

Wat een onzin, zou ik vroeger gezegd hebben, want heel eerlijk gezegd dacht ik er nooit zo over na dat ik een vrouw ben. Omdat ik net zoals die ene helft van de wereldbevolking nu eenmaal zo geboren ben. Maar inmiddels ben ik er wel achter dat dit niet voor iedereen zo voor de hand ligt. Steeds meer mensen komen ervoor uit dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren of dat ze zich juist niet een man of een vrouw voelen. Dat is allang niet meer de ver-van-m’n-bed-show, want er zijn meer mensen dan je denkt van wie het geslacht niet overeenkomt met hoe ze zich voelen en die daar doodongelukkig door zijn.

 

Een kennis van me heeft een dochter van 14 die al haar hele leven een jongetje wil zijn, en hij kan en wil niet anders dan haar de ruimte te geven om te zijn wie ze is. Inmiddels is zij al een tijdje in transitie om een man te worden en geloof mij maar, dat is geen appeltje-eitje. Niet alleen voor (inmiddels) hem, maar ook voor zijn vader, die gelukkig helemaal achter de keuze van zijn zoon staat, maar wel even moest slikken toen hij de eerste keer met zijn kind in de wachtkamer van de genderpoli in het VU Medisch Centrum zat.

 

Het heeft mij wel aan het denken gezet; niet iedereen past in het hokje van man of vrouw waarin hij of zij geboren is en wordt het niet eens hoog tijd dat we ook op die manier naar elkaar gaan kijken? Daar wordt de wereld vast een beetje mooier van.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit