Die slimme energiemeter is soms toch behoorlijk dom

 

Heb jij er al een in huis, zo’n slimme meter? Dan zou ik maar even goed opletten als ik jou was, want zo slim is ie soms niet.

 

 

 

Ze zijn nog niet verplicht maar veel huishoudens maken al gebruik van zogenaamde slimme meters. Deze energiemeter geeft de meetstanden iedere maand automatisch door aan de netbeheerder en die geeft deze op zijn beurt weer door aan de energieleverancier. Maar uit metingen van netbeheer Nederland blijkt dat de kwaliteit van deze energiemeters te wensen overlaat. Ze geven nogal eens een veel te hoog stroom- of gasverbruik weer. Soms wel tot drie keer zoveel en met de huidige tarieven wil je dat toch echt niet. Het kan je dus zomaar gebeuren dat je een paar tientjes te veel betaalt.

 

Jaarlijks worden er tienduizenden elektriciteitsmeters afgekeurd en na een steekproef onder 1,3 miljoen gasmeters moesten er bijna 30.000 worden vervangen. De problemen worden veroorzaakt door het verkeerd meten in de periode van een laag gasverbruik of een piekverbruik in elektriciteit. De meters kunnen dan zomaar te weinig of juist te veel verbruik registreren.

 

Wijkt jouw verbruik af van wat je normaal registreert en heb je nu het idee dat jouw slimme meter verkeerde standen doorgeeft, dan kun je hem laten keuren. Alleen moet je dan als aanvrager van zo’n keuring voor € 542 garant staan. Als vervolgens blijkt dat je meter niets mankeert ben je je geld kwijt, wat natuurlijk heel vervelend is.

 

Misschien heb je een nieuw apparaat in huis zoals een elektrische boiler of airco waardoor je verbruik opeens hoger uitvalt. Het is dan ook de moeite waard om bij anderen met een vergelijkbare gezinssituatie en woning te informeren wat zij verbruiken. Zo kom je erachter of je stroom- en gasverbruik echt afwijkt. Als dat zo is kun je met je energieleverancier contact opnemen om samen naar een oorzaak te zoeken. Mocht dat op niets uitlopen, dan kun je via je netbeheerder een doormeting van de elektra in je woning laten uitvoeren, in de hoop dat dat iets oplevert.

 

Bron: energievergelijk.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit