Die arme boer Riks…

Terwijl we dachten dat het juist zo goed ging met de boer die in 2016 meedeed aan Boer Zoekt Vrouw, kwam gisteren de keiharde waarheid naar boven in televisieprogramma Onze Boerderij.

 

Heb je gisteravond ook gekeken? Voor degenen die de serie nog niet kennen, in Onze Boerderij gaat Yvon Jaspers opnieuw langs bij oud-Boer-Zoekt-Vrouw-deelnemers, en ook bij andere boeren, om te ervaren hoe het nou écht is om in deze tijd zo’n bedrijf te runnen. Is het een droom, of toch een ware nachtmerrie?
 
De van oorsprong Drentse boer Riks deed in 2016 mee aan het tv-programma Boer Zoekt Vrouw en vond hier de liefde van zijn leven: de Canadese Nicole. In 2017 trouwde het stel en trok Nicole bij Riks en zijn twee kinderen in. Het leven leek fantastisch, totdat een aantal van zijn koeien een jaar daarna werden getroffen door een gekke ziekte.
 
Niet alleen is Riks nu veel van zijn koeien kwijt, ook is het lastig om nieuwe aanwas te krijgen omdat zijn koeien moeilijk drachtig worden. Dat heeft een groot effect op hem en zijn familie; de financiële domper is groot.
 
Nicole, Riks’ grote liefde, laat in het programma weten dat ze er eigenlijk wel klaar mee is om boerin te zijn. In tranen vertelt ze tegen Yvon: ‘Hoe lang houd je het vol als al zijn aandacht naar de boerderij gaat? Ik zeg heel vaak tegen hem: verkoop die boerderij, ik wil geen boerin meer zijn.’
 
Dat is een goede vraag: hoever moet je gaan om te proberen koeien te redden als het de rest van je leven op zo’n negatieve manier beïnvloedt? Ik hoop dat het leven van Riks en Nicole snel een betere en mooie wending neemt. Dat verdienen ze wel na deze jaren van ellende.
 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn