Diana’s Decades

 

 

 

Ok, ik beken. Net als toen zat ik weer aan de buis geplakt om te kijken naar deze serie over de meest gefotografeerde vrouw ter wereld…

 

 

 

Ok, ik beken…Net als toen zat ik weer aan de buis geplakt om te kijken naar een van de meest gefotografeerde vrouwen ter wereld…

 

 

Het leven van de Britten kon in de jaren 70 wel wat kleur gebruiken. Want het waren de jaren van enorme werkloosheid, grote sociale onrust en aanslagen door de IRA. En daar was ze dan, als een engel neergedaald in het leven van prins Charles die hoognodig aan de vrouw moest om voor een erfgenaam te zorgen.

 

 

Ik was in die jaren een jaar of 12 en vond alles aan Diana Spencer even geweldig. In nam zelfs een plaatje van haar haar mee naar de kapper zodat ik dezelfde coupe had. Dat ze maar een paar jaar ouder was dan ik had ik eigenlijk helemaal niet in de gaten. Piepjong was ze nog maar toen ze in die droom van een bruidsjurk haar jawoord gaf aan een man die liever met een ander was getrouwd. Maar zoals haar zuster al zei, Diana kon er niet meer onderuit omdat haar gezicht al op theedoeken was gedrukt.

 

 

Lady Di werd de meest gefotografeerde vrouw van haar tijd, een prooi voor de Britse paparazzi, de ergste in hun soort. Soms stond ze huilend voor drommen journalisten die haar maar niet met rust lieten en diezelfde paparazzi achtervolgden haar in Parijs tot in haar dood die wereldwijd een enorme schok teweegbracht.

 

 

In Diana’s Decades, een documentaire serie die nu te zien is, herken je al die o zo bekende beelden weer, maar dan met persoonlijke anekdotes van bekende journalisten, modeontwerpers en fotografen die in die jaren met de prinses in aanraking kwamen. Natuurlijk heb je het allemaal al eens gezien of gelezen maar het is toch wel weer heel bijzonder om te zien hoe een verlegen bruid transformeerde tot The People’s Princess waarbij ze haar bizar grote populariteit inzette voor liefdadigheid en om de wereld een beetje naar haar hand te zetten.

 

 

Ok, ik beken, ik kan er geen genoeg van krijgen en zat net als toen weer aan de buis geplakt. Mocht je het gemist hebben dan kun je de drie afleveringen nog terugkijken via NPO Start.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit