Deze man moet zijn ex een paar ton betalen voor het huishouden

huisvrouw wasmachine

 

In Spanje hebben ze het goed begrepen. Ben je huisvrouw, dan werk je ook en moet je er dus ook voor betaald worden.

 

 

Toen mijn kinderen klein waren heb ik een paar jaar niet gewerkt, maar ik voelde me meer Assepoester dan een thuisblijfprinsesje want man, man, man, wat was dat hard werken. Regelmatig verlangde ik toen naar een lastige vergadering waar ik onderuitgezakt met een bekertje lauwe koffie in mijn hand naar een saai verhaal van een collega kon luisteren. Ik vond het gewoon keihard werken, met die kids en het huishouden. En dan had ik nog een meneer die meehielp waar hij kon en dat is helaas niet voor iedereen weggelegd.

 

 

In Nederland word je als vrouw zonder baan een beetje lacherig bekeken. Alsof je niet echt werkt en de hele dag de tijd hebt om je nagels te lakken. Dan hebben ze het in Spanje beter bekeken. Daar is het namelijk bij wet geregeld dat beide partners evenveel lasten van het huwelijk moeten dragen, voor zover hun financiële middelen dat toelaten. Het werk binnenshuis geldt net zo goed als bijdrage en kan bij een scheiding reden zijn om een schadevergoeding te eisen.

 

 

En precies dat heeft een Spaanse huisvrouw gedaan toen ze na een ellendig huwelijk eindelijk een scheiding aanvroeg. Zij werd volgens haar advocaat 25 jaar lang door haar ex-partner ‘gedwongen’ om thuis te voor de kinderen te zorgen en het huis te poetsen terwijl haar man een flitsende carrière kon maken en zo een heleboel geld verdiende. Maar toen ze eenmaal uit elkaar waren kreeg de vrouw helemaal niks, noppes, nada omdat ze niet in gemeenschap van goederen getrouwd waren.

 

 

Daar stak de Spaanse rechter dus een stokje voor en veroordeelde de man tot het betalen van ruim tweehonderdduizend euro voor het huishouden en de opvoeding van hun twee dochters waar de vrouw zich al die jaren mee had beziggehouden. Ze krijgt zo dus de erkenning die ze verdiende voor al die jaren buffelen.

 

 

Een flink bedrag aan gederfde inkomsten omdat ze geen baan had, een deel van zijn pensioen en alimentatie voor de minderjarige dochter die nog thuis woont.

 

 

Ik vind het een werelddeal en moest meteen denken aan Ivana Trump die na haar scheiding van Donald vrolijk riep: ‘Don’t get mad, get everything!’

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit