Deze huisdieren worden vanaf 1 juli verboden

 

 

Hoe weet je of je je hamster, exotische kat of schildpad mag houden?

 

 

 

 

 

Een tijdje geleden was er in Haarlem een Savannah-kat ontsnapt, zo eentje die afstamt van een serval. Een roofdier met vlijmscherpe klauwen dat leeft op uitgestrekte savannes en in open graslanden, maar niet in een stadspark achter mijn huis. En toch zat hij daar en ik kan je vertellen dat ik dat niet echt relaxed vond als ik met mijn Takkie in het donker het laatste blokkie om liep voor we naar bed gingen. Want het ziet er dan wel elegant uit, zo’n roofkat, het zijn echte carnivoren die hun prooi bespieden en er dan zachtjes naartoe sluipen en met een grote sprong aanvallen.

 

Geen wonder dat dit dier, samen met honderden andere op de lijst met verboden huisdieren is gezet die je vanaf 1 juli niet meer thuis mag houden.

 

Heb je een gezellige Afrikaanse dwergmuis of een vette zandrat? Deze dieren vallen vanaf 1 juli in een bepaalde risicoklasse en staan dus op de lijst met verboden huisdieren. De lijst is opgesteld door de Rijksdienst van Ondernemend Nederland in samenwerking met vijf onafhankelijke wetenschappers. Mensen met verstand van zaken die weten waarom bepaalde dieren niet geschikt zijn om in een gewoon huishouden te hebben. Omdat ze er misschien wel schattig uitzien bijvoorbeeld maar wel gevaarlijk zijn voor mensen en andere dieren. Zoals die Savannah-kat die doodleuk rondscharrelde in een park waar ook kinderen spelen, mensen sporten en poezen ronddolen. En je moet er toch niet aan denken dat jouw Poekie gegrepen wordt door zijn wilde halfbroer.

 

Uiteraard is niet iedereen het met deze lijst eens. Volgens Marysia Zolik, voorzitter van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit (PVH) zit deze lijst zelfs belabberd in elkaar en is een hond of paard veel gevaarlijker dan veel van de dieren die wel op de ‘positief-lijst’ staan. Nu is het zeker niet de bedoeling je ‘verboden’ dier aan een paaltje in het bos te binden of het kooitje in het park open te zetten want je mag ze niet zomaar in de natuur loslaten. Waar moet je dan heen met een verboden huisdier?

 

Gelukkig mag het tot aan zijn dood bij het baasje blijven. Maar volgens de website van de genoemde Rijksdienst moet je kunnen bewijzen dat het dier voor de ingangsdatum van de nieuwe lijst al in Nederland was. Dat kan met een dierenpaspoort, een aankoopbewijs of een rekening van de dierenarts. Ook gelden de volgende regels: je mag het dier houden tot het overlijdt, het dier mag worden doorverkocht of doorgegeven, maar je mag vanaf 1 juli 2024 niet meer fokken met het dier.

 

Weet je niet zeker of je huisdier straks verboden is? Kijk dan even hier.

 

De regels gelden (nog) niet voor vogels, amfibieën en reptielen. Ik kan me er persoonlijk niks bij voorstellen, maar net zoals ik hou van teckels zijn er ook mensen die dol zijn op hun hagedis.

 

Bron: radar.avrotros.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit