Deze honden ruik je nauwelijks of stinken juist het hardst

 

Ik ben dol op honden, maar op sommige wat minder dan op andere en dat heeft allemaal hiermee te maken.

 

 

 

Vroeger hadden wij een Engelse bulldog in huis, zo eentje met een platte neus en al die plooien rond zijn kop. Ik was werkelijk dol op die hond, maar m’n moeder wat minder en dat had allemaal met zijn geur te maken. Zij vond hem gewoon verschrikkelijk stinken. You love it or you hate it en blijkbaar hoort de bulldog in het rijtje van honden die sowieso een typische geur hebben en daar zijn er meer van.

 

Deze hondensoorten zijn vast hartstikke lief, maar ruiken op z’n zachtst gezegd nogal sterk:

 

Cocker spaniel, deze hondjes hebben het zachtste velletje ooit maar dat is helaas gevoelig voor huidinfecties met een onfris aroma tot gevolg.

 

De chow chow, met z’n blauwe tong, heeft een heel dikke vacht waar vuil in blijft hangen. Bovendien krijgt hij het snel warm wat zijn hondengeurtje versterkt.

Shar pei, deze heeft net als mijn bulldog van vroeger aardig wat rimpels in zijn behaarde velletje wat die karakteristieke geur veroorzaakt.

Ze zijn zo grappig maar oooh een walmende labrador is zooo vies. Dat komt door zijn vettige waterafstotende vacht. Vaak afspoelen onder het buitenkraantje dus voordat ie weer naar binnen mag.

Voor de gevoelige neuzen onder ons ook een paar hondenrassen die je niet of nauwelijks ruikt:

Husky’s en andere poolhonden. Hoe kan het, denk ik dan. Zo’n dikke vacht en toch geen rare geurtjes te bekennen.

De dalmatiër of rijst-met-krentenhond zoals Annie M.G. Schmidt hem altijd noemde, heeft een supergladde vacht en stinkt dus niet of nauwelijks.

De bullterriër ziet er gevaarlijk uit, maar is zo’n schatje. En je ruikt ‘m niet, hoe fijn is dat?

De langharige shih-tzu. Bij mij in de buurt woont er eentje, die heet Swiffer, daar moet ik altijd zo om lachen. En stinken doet ie niet.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit