Deze 5 doodnormale planten zijn hartstikke giftig voor honden

 

Honden zijn superleuk, maar o wee als ze loslopen. Dan vreten ze alles op wat hen voor de voeten komt. Soms met grote gevolgen. 

 

 

 

Soms heb je dat niet in de gaten of heeft je grote vriend het al opgeschrokt voor jij ook maar iets kan doen. Je moet er toch niet aan denken dat er iets met je hond gebeurt omdat hij per ongeluk iets binnenkrijgt van deze doodnormale maar zeer giftige planten? Planten die gewoon in je tuin staan of langs de weg groeien. Zie je toch dat de pupillen van je hond wijder worden, dat hij hyperactief is, gaat trillen, kortademig wordt of koud aanvoelt, dan moet je direct met je viervoeter naar de dierenarts.

 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Let dus op als je deze doodnormale planten in je tuin hebt staan.

 

Rhododendron

In de bladeren en de honing die uit de bloemen loopt komt de gifstof andromedotoxine voor. Dat zorgt voor beschadiging van de nieren wat stuiptrekkingen en verlamming kan veroorzaken.

 

Conifeer

En dan met name de besjes waar zaadjes in zitten die heel giftig zijn. Als je hond die zaadjes opeet kunnen zijn spieren door het gif verslappen wat zorgt voor verlamming en in het ergste geval een hartstilstand.

 

Reuzenberenklauw

Bij mij in het park zie ik de dikke lange steel van de reuzenberenklauw met de bekende witte bloemen steeds vaker. Hij kan wel vijf meter hoog worden en is niet alleen giftig voor de mens, maar je hond kan er ook hartstikke ziek van worden. Als die met zijn neus met deze nare plant in aanraking is gekomen kan er binnen 24 uur een forse ontsteking ontstaan. Dus zie je plotseling rode bulten en vlekken op zijn neus, ga dan direct naar de dierenarts om te zorgen dat de wond niet erger wordt.

 

Oleander

Een prachtige plant die meteen zorgt voor een Mediterraan vakantiegevoel. Maar wist je dat hij verschrikkelijk giftig is? Zelfs als je hond er maar één blaadje van eet kan hij al heel ziek worden met een lage bloeddruk en hartproblemen tot gevolg.

 

Blauweregen

De boontjes van de blauweregen zien er wel leuk uit maar voor je hond kan het eten van deze peulen en erwtjes flinke gevolgen hebben. Ze kunnen er ernstige maag- en darmstoornissen van krijgen.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit