Denkend aan Holland

 

Vanavond begint ie, de nieuwe serie Denkend aan Holland. Samen met André van Duin en mijn teckel Nhaan bekijk ik Nederland vanaf het water.

 

Varen kan ik niet, maar dat had je in de promo van de serie al gezien. André wel. Die kan zelfs heel goed varen. Maar je vertellen waar we allemaal langs komen kan ik wel. En veel te vertellen is er. We komen langs bijzondere, leuke en bekende plekken, maar ook op onverwachte en verrassende plaatsen. En daarbij ontmoeten we allerlei mensen, van boswachters op het water, glasblazers en aspergestekers tot vissers en bridgende vrienden.

 

 

Is Nederland dan echt zo anders vanaf het water? Jazeker. Ik legde het pas nog aan iemand uit. Iedereen kent de grachten in Amsterdam; we lopen, rijden of fietsen er allemaal weleens langs. Maar als je in een bootje over de grachten vaart, ziet de stad er heel anders uit. En zo is dat ook met ons bootje. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen, ziet de mooiste tuinen vanaf het water, legt aan bij heerlijke terrassen, praat met mensen en zwaait bovendien naar iedereen die langs vaart. Want op het water is iedereen aardig tegen elkaar. Helpt elkaar ook. Daarnaast ondernemen we niet alleen van alles, maar we hebben vooral ook veel plezier samen. Want hoe heerlijk is het om televisie te maken met iemand waar je erg dol op bent en met wie je zoveel plezier kunt hebben?

 

Je ziet uiteindelijk helaas maar een klein deel. We varen elke aflevering twee hele dagen waarvan je maar ruim een half uur ziet op televisie, dus je kunt je voorstellen dat er heel veel momenten zijn die de uitzending niet gehaald hebben. Zo legden we op een gegeven moment ergens op een mooie plek aan waar net een bruiloftsfeest aan de gang was. Je had de gezichten eens moeten zien van het bruidspaar. We kwamen net aanlopen op het moment dat de bruidstaart aangesneden zou worden. En zij dachten natuurlijk dat we door een paar grappenmakers van gasten daarvoor ingehuurd waren, maar we waren gewoon heuse partycrashers! We hebben achteraf nog wel foto’s gemaakt met de bruiloftsgasten en het echtpaar hoor!

 

En dan die kleine Nhaan, die mee is. Ze vindt het heerlijk op het water met haar zwemvestje aan. Dat draagt ze voor de zekerheid. In ondiep water loopt ze rustig, maar of ze ook in dat diepe water zou kunnen zwemmen als ze er per ongeluk in zou glijden of in zou springen? Zij heeft net zo genoten als wij. Nu nog hopen dat jij het programma net zo leuk vindt om te kijken als wij het vonden om te maken. Laat je het me weten? 

 

 

Denkend aan Holland, Omroep MAX, NPO1 22.15 uur

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden