Dekbedovertrek wassen: zo hou je het lang mooi

 

Zal je net zien: heb je een mooi dekbedovertrek gekocht, is het in no-time vaal en versleten.

 

 

 

 

Hoe kan dat eigenlijk? Misschien heb je gewoon een miskoop gedaan, maar het kan ook komen door de manier waarop je hem gewassen hebt. Wil je je spiksplinternieuwe dekbedovertrek zo lang mogelijk mooi en zacht houden, zelfs na flink wat wasbeurten? Volg dan deze tips.

 

Welk materiaal?

Controleer voordat je je dekbedovertrek in de was doet altijd even het label. Waar is je beddengoed eigenlijk van gemaakt? Elke stof heeft namelijk unieke eigenschappen en vereist specifieke zorg.

 

Katoen

Katoen is over het algemeen duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het is een ademende stof die goed ventileert. Een katoenen dekbedovertrek is bovendien relatief voordelig en zeer geschikt voor mensen die last hebben van allergieën. Je kunt katoen over het algemeen vrij heet wassen (60 graden, tenzij anders vermeld op het waslabel).

 

(Katoen)satijn

Satijn of katoensatijn voelt luxueus aan en heeft een zachte glans. De stof is door de speciale weeftechniek bovendien verkoelend en kreukvrij. Hierdoor heb je geen vervelende slaaplijnen in je gezicht als je opstaat. (Katoen)satijn is tenslotte goed voor je huid en haar. Een witte of lichte variant kan je vaak een stuk heter wassen dan een donker katoensatijnen overtrek. Check daarom altijd even het waslabel voordat je je dekbedovertrek in de was stopt.

 

Linnen

Linnen staat, net als katoen, bekend om zijn ademend vermogen. Het heeft daarom een goede warmte-regulerende functie. Je hoeft een dekbedovertrek van dit materiaal niet te strijken; de natuurlijke look met een ‘casual kreuk’ hoort namelijk bij de charme van deze natuurlijke stof.

 

Een gloednieuw linnen dekbedovertrek kan een beetje stug aanvoelen. Geen zorgen, hoe vaker je linnen wast hoe comfortabeler en zachter het wordt! Wassen doe je wel op een lagere temperatuur, maximaal op 40 graden. Check altijd even het waslabel. Een fris gewassen linnen overtrek kun je in de droger stoppen, maar wel op een lage temperatuur.

 

Hoe wassen?

Gebruik een mild (biologisch) wasmiddel. Agressieve bleekmiddelen of wasverzachters kunnen namelijk vezels beschadigen waardoor kleuren vervagen. Keer je dekbedovertrek binnenstebuiten voordat je het in de wasmachine stopt. Ook dit helpt kleuren te beschermen.

 

Stop de trommel vol, maar niet té vol. Hierdoor voorkom je dat je wasgoed niet goed schoon wordt. In een te volle wasmachine worden stoffen te veel samengedrukt waardoor deze kunnen beschadigen.

 

Hoe drogen?

De manier waarop je je overtrek droogt, kan de levensduur ervan beïnvloeden. Het beste is om je dekbedovertrek aan de lucht te drogen. Dit is de meest zachte en duurzame optie. Deze duurzame methode voorkomt bovendien krimp en zorgt ervoor dat de kleuren langer mooi blijven.

 

Regent het buiten en heb je binnen weinig ruimte om het overtrek op te hangen? Dan kun je er ook voor kiezen om hem in de droger te doen. Kies een lage temperatuur om de stof te beschermen tegen overmatige hitte waardoor slijtage kan ontstaan. Haal je dekbedovertrek direct uit de machine zodra deze klaar is. Overdrogen kan de stof hard maken waardoor de elasticiteit vermindert. Zonde!

 

Lang genieten van je dekbedovertrek

Een kind kan de was doen. Met de bovenstaande tips kan jij lekker lang genieten van je mooie dekbedovertrek. Welterusten!

 

 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl