Dit is de truc om je gekrompen favoriete kleding toch te redden

 

Ken je dat: je doet je favoriete kledingstuk in de wasmachine op het juiste wasprogramma, fluistert vijf weesgegroetjes en toch komt het gekrompen uit de machine. Dan kun je wel huilen, toch?

 

 

 

Het is jou vast ook weleens overkomen dat je je favoriete kledingstuk in de wasmachine deed en dat het er opeens twee maten kleiner uit kwam. Terwijl je zeker weet dat je het label had bekeken en het juiste wasprogramma en toerental aan had gezet. Man, man, man, wat kun je daar chagrijnig van worden.

 

Zo haalde ik vorige week mijn nieuwe rode lievelingstrui in een kindermaatje uit de wasmachine. Ik kon wel janken. Gelukkig is er een manier om gekrompen kleding te redden. Tenminste, als het gemaakt is van katoen, kasjmier of wol, want bij kleding die gemaakt is van polyester, zijde of viscose is het lastiger.

 

Ik garandeer niks, maar deze truc is niet zo ingewikkeld, en als je favoriete broek, trui of blouse toch al gekrompen is, dan is het wel de moeite waard om te proberen er iets aan te doen, nietwaar?

 

Zo ga je te werk:

  • Doe lauwwarm water in een emmertje of gootsteen en giet daar een eetlepel milde conditioner, wasverzachter of babyshampoo per liter water bij. Laat dan het gekrompen kledingstuk helemaal ondergedompeld een half uurtje in het water weken.
  • Dan haal je het er voorzichtig uit en knijp je het water eruit. Dus niet flink gaan wringen. Je hoeft het ook niet uit te spoelen. Pak een grote dikke handdoek en spreid daar het kledingstuk op uit. Rol dan de handdoek met kledingstuk en al op zodat de handdoek de rest van de nattigheid op kan nemen.
  • Pak dan nog een grote droge handdoek en leg daar het kledingstuk op. Je kunt het dan voorzichtig in de juiste vorm en grootte oprekken. Om deze nieuwe vorm vast te houden kun je een zwaar voorwerp op de uiteinden zetten zoals de boord van de mouwen of de zoom van de broekspijpen.
  • Laat het kledingstuk op die manier rusten, na een dag kun je zien of het gelukt is.

 

Mijn rode trui is in ieder geval gered, die was ik dus voortaan met de hand. Dat is wel een beetje meer werk, maar het scheelt een hoop stress. En een nieuwe trui.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit