Meteen die BH uit als je thuiskomt?

 

Dan kun je wel eens gevaarlijk ziek zijn.

 

 

 

Ik ben nogal kleinborstig dus ik ken het fenomeen niet, maar blijkbaar leeft het bij veel vrouwen: je schoenen in de hoek schoppen en die bh lostrekken. Een gevoel van ‘de dag zit erop, nu Netflix en chill’. Maar er kan dus groot gevaar schuilen in deze behoefte. Veel vrouwen voelen spanning tussen hun schouderbladen en dat kan wijzen op een hartaandoening.

 

Hartaandoeningen bij vrouwen

Wist je dat er meer vrouwen overlijden aan een hartaandoening dan aan borstkanker? En dat er 53 vrouwen aan hartproblemen overlijden tegenover 50 mannen? Het is dus een groot probleem. Een probleem dat alleen niet zo snel wordt herkend omdat wij heel andere symptomen hebben dan mannen.

 

Schouderpijn, kaakpijn en vermoeid? Check!

Heb je pijn tussen je schouderbladen, ben je ineens veel sneller vermoeid en heb je last van je kaken? Maak een afspraak bij een cardioloog want dit zijn serieuze indicatoren van hartproblemen. Vrouwen hebben meestal geen dichtgeslibde hartslagaders, nee, zij hebben scheurtjes. Dotteren helpt bij vrouwen niet, integendeel.

 

Let dus op die bh

Jaren is er alleen onderzoek gedaan naar het mannenhart. Omdat het vrouwenhart op een heel andere manier ‘laat merken’ dat er iets niet in orde is, lezen veel cardiologen de klachten van vrouwen niet goed. Pijn tussen je schouderbladen, alsof je bh te strak zit, is een van die inidcatoren. Vergelijkbaar met pijn op de borst bij mannen.

 

 

Dus let op en negeer niks.

 

Bron: Podcast Daphne op Donderdag met Angela Maas / AMC.nl.web

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach