‘Nu mijn zoontje groter wordt wil ik niet dat hij bij zijn gekke naakte oma in bed slaapt’

tranentrekker fb

 

‘Maar principieel als altijd heeft mijn moeder me te verstaan gegeven dat het kiezen of delen is.’

 

 

 

‘Ik ben nu eenmaal een kind van de jaren zestig,’ zegt ze er zelf altijd over. ‘De tijd van de flower power, de Beatles en baas in eigen buik. De tijd van de tuinbroeken en losse T-shirts zonder beha eronder. Vrijheid blijheid, einde aan de preutsheid. Hartstikke leuk vindt ze zelf. Maar als dochter ben ik lang niet altijd blij met haar totale gebrek aan gêne. Toen ik klein was wist ik niet beter dan dat ze topless op het strand en aan het zwembad lag. Ik wist niet beter dan dat ze in haar slipje door een kledingwinkel liep om even een maatje groter of kleiner uit het rek te gaan halen als ze in de paskamer bezig was. Ik wist niet beter dan dat ze iedereen altijd zoent. Ook mijn vriendinnen en – erger! – de vriendjes die ik mee naar huis nam.

 

Lange tijd wilde ik absoluut geen vriendje laten slapen omdat ik bang was dat hij mijn moeder in vol ornaat tegen het lijf zou lopen op de gang onderweg naar het toilet. Ik weigerde om met haar mee naar het strand te gaan. Weigerde op een gegeven moment om samen op zomervakantie te gaan omdat ik me kapot schaamde als ze uit zee kwam in haar bikinibroekje met haar blubberbuik en hangborsten erboven. Waarom koopt ze niet gewoon een badpak, net als de meeste andere vrouwen van haar leeftijd? Omdat ze daar het nut niet van inziet, omdat ze zich niet schaamt voor haar lichaam – ook niet nu ze ouder wordt! – omdat ze aan haar vrijheid hecht.

 

Toen ik zelf moeder werd en gesteld was op wat privacy om borstvoeding te geven, lachte ze zich rot om me. Was er iets te bedenken dat natuurlijker is dan het geven van borstvoeding? Wat kon het mij schelen? Zij gaf me vroeger gewoon overal de borst en wie daar niet van gediend was keek maar lekker de andere kant op. Dat was vroeger, denk ik dan. Maar nu is anders dan vroeger.

 

Mijn zoontje is hartstikke dol op haar. Hij noemt haar ‘gekke oma’, een titel waarmee ze maar wat graag koketteert. Oppassen wil ze altijd. Ik hoef maar te piepen en ze springt in de auto om hem te halen. Alleen wordt hij groter en wil ik niet dat een jongetje van bijna vier bij zijn gekke naakte oma in bed slaapt. Dat gaat me gewoon echt te ver en dat heb ik geprobeerd haar aan haar verstand te peuteren. Principieel als altijd heeft ze me te verstaan gegeven dat het kiezen of delen is. Ze ziet er totaal niets verkeerds in en gaat haar gedrag ook echt niet aanpassen aan de preutse benepenheid van mijn generatie, zegt ze. Is dat voor mij een reden om mijn zoontje de logeerpartijtjes bij zijn oma te ontzeggen?

 

Moet ik erop vertrouwen dat hij er zelf mee komt als hij er géén zin meer in heeft? Moet ik hem vragen wat hij ervan vindt? Hem op het hart drukken dat hij alles tegen me mag zeggen? Of doe ik daar juist verkeerd aan? Ik vind het een duivels dilemma. En van mijn moeder vind ik het een heel grote tekortkoming dat ze weigert om zich een beetje aan me aan te passen. Alsof het dragen van een nachtjapon haar haar vrijheid zou ontnemen!’

 

 

‘Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

Er is veel over te vertellen, over moeders en dochters. Daarom hebben we er een reeks van gemaakt waarin elke week andere moeders en/of dochters aan het woord komen. Allemaal met relaties waar we ons aan kunnen spiegelen, in kunnen verdiepen, over kunnen verbazen, van kunnen genieten en van kunnen leren.

 

Heb jij een moeder-dochterverhaal dat je wilt delen? Dat kan ook anoniem. Als je mailt naar info@franska.nl onder vermelding van ‘moeders en dochters’ nemen wij contact met je op.

 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl