De week van Janny

 

Janny duikt in de historie van etiquette

 

 

De opnames voor Tijd voor Max waren weer gezellig afgelopen maandag. Ik sta elke week live te koken in het programma, maar omdat het zo’n vast ritme is schrijf ik er gek genoeg bijna nooit over. Terwijl ik er toch echt altijd naar uitkijk. Een wekelijkse familiebijeenkomst lijkt het wel. En Nhaan is trouwens altijd mee. Die ligt dan braaf bij het keukenblok terwijl ik sta te koken. Overigens, wat ik daar maak wordt razendsnel en met veel plezier door de gasten of de ploeg opgegeten.

 

Verder had ik deze week ook een grote fotoshoot waar ik nu nog niks over mag zeggen maar waar ik jullie over twee maanden mee ga bombarderen. Niet zozeer met die foto’s, maar met dat nieuwtje dan.

 

En omdat het nog steeds Kookboekenweek is, was er ook een groot aantal evenementen. Zaterdag  werd ik op het podium bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam door Jonah Freud geïnterviewd tijdens het Foodie Festival, en zondagmiddag in Deventer was er de Middag van het Kookboek met onder meer Claudia Roden, Jigal Krant, Nadia Zerouali en Merijn Tol.

 

Donderdag was ik naar aanleiding van het boek Dineren aan de gracht, dat ik in samenwerking met museum van Loon maakte, gevraagd om een aantal workshops in de Bijenkorf in Utrecht te geven over etiquette. Jonnie Boer werd er geïnterviewd, Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen gaf een proeverij en Danny Jansen stond er kaaskroketjes te maken. En ik deed er vier workshops aan tafel, met hapjes over onze tafelcultuur door de eeuwen heen.

 

En ik vond het enig om te doen. Ik was er ook wat dieper voor in de historie van de etiquette gedoken. Want we denken vaak dat die regels rond omgangsvormen nog helemaal niet zo oud zijn, maar wist je dat de eerste etiquetteregels al in de dertiende eeuw verschenen?

 

Nu zul je denken: waren dat niet de donkere eeuwen waarin men elkaar de kop insloeg bij het minste of geringste, bier dronk bij het ontbijt en nog nooit van porseleinen borden of servetten gehoord had? Dat klopt, maar in de hogere kringen werd wel ontvangen en gegeten. Veel gegeten.

 

 

 

 

 

Ik noem je een paar regels waar gasten zich aan hoorden te houden en die eigenlijk best herkenbaar zijn:

  • Dip handen niet tot aan de knokkels in de saus
  • Neem geen slok met volle mond
  • Slurp soep niet
  • Bedank de gastheer
  • Pulk niet aan je tanden tijdens het eten
  • Doop eten niet in het zout

 

Oh, en ook twee aardige regels die niet zozeer met tafelen te maken hebben maar wel grappig zijn:

  • Val je vijand niet aan terwijl hij hurkt om te gaan poepen
  • Vertel geheimen die dat ook moeten blijven nooit je vrouw

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden