Mee naar de plee

Samen met een vriendin naar het toilet gaan? Daar hebben wij heel goede redenen voor.

 

Inderdaad heren, vrouwen zijn bijzondere wezens! Proberen jullie ook maar niet om ze altijd te doorgronden, want dat is a) zinloos en b) ondoenlijk. De verschillen tussen jullie en ons zijn nu eenmaal significant en universeel. Wij begrijpen niet hoe jullie het in je hoofd halen om en public in jullie kruis te gaan staan grabbelen. En zo zijn er vast ook een heleboel dingen aan ons die jullie niet begrijpen. Samen met een vriendin naar het toilet gaan bijvoorbeeld. Voor ons vanzelfsprekend, voor jullie een beetje vreemd.

 

Welnu: samen is in de eerste plaats gezelliger dan alleen. Al helemaal als je langs allemaal andere mensen moet lopen om bij die toiletten te komen. Mensen die je uitgebreid kunnen beloeren, waar je toch een beetje ongemakkelijk van wordt. Samen met iemand oplopen maakt het in dat geval een stuk minder ongemakkelijk, dus als we kunnen kiezen, weten we het wel.

 

Wachttijden vervolgens, want die kunnen bij dames behoorlijk oplopen. Vrouwen hebben er in zo’n rij een handje van om elkaar zo onopvallend mogelijk van kop tot teen op te nemen, wat sowieso altijd opvalt en soms ook weer wat ongemakkelijk kan voelen. Behalve als we met z’n tweetjes zijn dan. Want dan staan we sterker en dat voelen andere vrouwen haarfijn aan waardoor ze gauw weer voor zich kijken – of naar iemand anders.

 

Beetje roddelen in jullie woorden, onder vier ogen bijkletsen in onze woorden: gaat ons ook uitstekend af op het toilet. Want daar hoeven we niet op onze woorden te letten en – zeker ook niet onbelangrijk – daar zijn degenen die we even door willen nemen er ook niet bij. Daarbij komen mannen er bij de dames niet in, wat ons helemaal carte blanche geeft als jullie het onderwerp van gesprek zijn.

 

Brigitte en Franska samen aan een tafel in een restaurant

 

Haar en make-up, ten slotte. Want dat is wat jullie denken toch? Dat dat de reden is waarom het zo lang kan duren voordat we terugkeren, naar jullie? Dat we eindeloos op de plee voor de spiegel gaan staan teuten om onze make-up bij te werken en ons haar opnieuw te doen? Vroeger toen we jong waren inderdaad! In die dagen was het zelfs de belangrijkste reden van een bezoek aan het toilet. Maar nu we wat meer op leeftijd zijn doen we dat er een beetje bij. Zoals we een heleboel andere dingen er ook bij doen in ons leven. Dat heet overigens multi-tasken. Daar hebben we het een andere keer wel over.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans