De voor- en nadelen van het hebben van een broer

 

Je haat ze soms maar je houdt toch ook godsgruwelijk veel van ze. 

 

Zussen met een broer weten er alles van: het hebben van een broer is heel normaal, maar toch ook weer heel bijzonder. Soms slaan jullie elkaar de tent uit maar zo zijn jullie ook elkaars favoriete persoon op aarde.

 

Bij ons op de redactie hebben we toevallig allemaal een broer, soms wel twee. We spreken dus uit ervaring als we de voor- en nadelen op een rijtje zetten.

 

Toen ik voor de eerste keer naar de kleuterschool ging zat mijn broer al in groep 4. Dus ik vond het helemaal niet eng om naar school te gaan. Later vond ik het alleen maar reuze irritant dat ie op datzelfde schoolplein rondliep. Ik wilde dan ook echt niet naar dezelfde middelbare school als hij.

 

Op vakantie ging ik vaak samen met mijn broer op onderzoek uit. Zo was er altijd iemand met wie ik iets leuks kon gaan doen, of iets wat eigenlijk niet mocht. 

 

Samen vervelen konden we als de besten. Mijn moeder werd er af en toe helemaal knettergek van. En lamledig als we waren gingen we elkaar dan lopen klieren. Wie anders?

 

Broers zijn ook superhandig met verhuizen. Broer was blij dat mijn verkering over ging en was er als de kippen bij om de spullen van mijn ex-vriendje in te pakken. Weg uit het leven van zijn zus. Ik mocht toen ook vaak bij hem komen uithuilen. Die gekke broer bleek heel goed te kunnen troosten. De volgende verloofde moest wel eerst even bij m’n broer op de koffie eer hij zijn zegen kreeg. 

 

Mijn broers hadden van die leuke vrienden. Daar kon ik zomaar straalverliefd op worden. Mijn broers vonden dat totaal geen goed idee en hebben daar vaak een stokje voor gestoken.  

 

Mijn broer hield wel van een feestje en kwam nooit op het afgesproken tijdstip thuis, met flinke bonje met onze ouders tot gevolg. Handig voor mij, want toen ik eenmaal wilde gaan stappen mocht ik veel later thuiskomen dan hij.

 

Alles was een wedstrijd. Wie het beste kon Monopoliën, het snelste kon rennen, wie het eerste boven was. We stoeiden ook vaak samen. Mijn broers zijn ouder en waren veel sterker. En natuurlijk lieten ze mij echt nooit winnen.  

 

Dus het grote voordeel van het hebben van een broer: hij beschermt je tegen alles en iedereen. Maar het grote nadeel van het hebben van een broer: hij beschermt je tegen alles en iedereen. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit