Spotify voor dieren, het lijkt Tineke wat overdreven

 

Het is zo ver hoor! ‘Huisdieren kunnen vanaf afgelopen woensdag op Spotify luisteren naar gepersonaliseerde playlists en een podcast.’ Dit alles om de stress te verlagen als ze een tijdje alleen worden gelaten. 

 

Nou, ik heb het er even over gehad met mijn roedeltje hier, maar die vinden het maar niks. 

 

Het begon alweer met het feit dat de playlist voor allemaal is, maar de podcast alleen voor honden. Mijn kat voelde zich meteen gediscrimineerd! 

 

‘In de podcast zit rustgevende muziek, worden verhalen verteld, en krijgen honden aanmoedigende en geruststellende woorden te horen,’ zo staat in het artikel. 

 

‘Tsss… waarom moet híj met zijn geblaf nou weer worden aangemoedigd?’ wilde mijn kat weten. ‘Hij blaft al als ik alleen maar even aan de bank krab.’  

 

Ha! Dat wist ik niet! Maar als ik het goed begrijp corrigeert de hond hier dus ook de kat. Handig! Want die twee zijn het namelijk nooit eens, en… 

 

Of, nou ja… dit keer wel. Ze waren het er wel over eens dat dit allemaal erg oneerlijk was voor Willy (de goudvis). Die hoort namelijk niks onder water. En ze biechtten toen ook maar meteen op dat ze hem vaak lopen uit te schelden achter zijn raampje, maar dat hij nooit iets terug durft te roepen. Hij kijkt wel sip dan, en zwemt vervolgens met zijn kopje naar benee naar de andere kant van zijn kommetje. Vervolgens gaan zíj dan ook naar de andere kant van de kom, en daar begint het feest weer opnieuw, vertelden ze eerlijk. Een vicieuze cirkel zeg maar, maar dan in een kommetje. Best zielig voor Willy. En daar zou ik eigenlijk een pestprotocol op los moeten laten, en geen podcast of playlist, denk ik. 

 

Maar ja, de podcast was toch al niet voor Willy bedoeld. En de rustgevende playlist hoort hij dus helemaal niet. Maar hij ziet de hond en de kat dan wel genieten van de muziek, en dan wordt hij alleen maar eenzamer. Dat vonden zelfs de hond en de kat wreed. Waren ze het dus wéér eens.  

 

‘Baasjes kunnen de playlist creëren op basis van het karakter van het huisdier,’ lachte ik daarna. ‘En dat kan dus ook voor vogels, hamsters en zelfs leguanen.’ 

 

Nou, onze dikke, rode kater koos meteen voor nummers van The Cats uit Volendam! Maar onze waakhond wilde liever de soundtrack van Reservoir Dogs, of eventueel wat nummers van Snoop Dogg. En daar was Roger (ons konijn) weer faliekant tegen. Die houdt niet zo van rap. Dat is een beetje een sloom konijntje en hij hoort liever wat kalme tonen tijdens zijn eenzame momentjes. 

 

Dus toen wilden de anderen ineens Flappie van Youp van ‘t Hek de hele dag op repeat zetten! Vonden ze zelf reuze grappig. Maar dat ga ik natuurlijk niet doen. Da’s zielig.  

 

Bij het aanmaken van de playlist krijgen baasjes ook een aantal vragen voorgeschoteld hoor. Vragen over het karakter van het huisdier: Is je kat rustig of juist energiek? En: hoe verlegen is je leguaan? En op basis daarvan creëert Spotify dan zelf al een “gepersonaliseerde” playlist voor het dier. 

 

Wel 42% van de baasjes zegt trouwens zeker te weten dat hun huisdier een favoriet genre heeft, zo lees ik mijn beestenboel voor. En een kwart heeft de huisdieren weleens zien dansen op muziek. 

 

En dan liggen ze in een deuk hier. En als mijn waakhond is uitgelachen, gaapt hij denigrerend naar de muziekboxen, kwijlt nog wat op de vloer, en gaat daarna op de bank liggen waar hij nooit op mag van mij. De kat krabt eerst nog even de leuning kapot, en gaat daarna naast hem liggen. Roger besluit dan nog een worteltje te killen en Willy gaat ineens boven het water uitspringen en zich dan op zijn rug draaien. Gekkie. 

 

Ik denk dus dat ik ze maar gewoon met rust laat als ik even weg moet. Die van mij redden het wel zonder Spotify. Als ik beloof op tijd te zijn voor het eten, dan vinden ze het wel best, denk ik.

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke