De verboden zin in iedere relatie

may ewart fb

 

Ik ben al twintig jaar met mijn geliefde en serieus, je mag een teiltje pakken hoor, als ik hem de sleutel in het slot hoor steken denk ik: gezellig!

 

 

 

En ja, ik haal ook nog even een borstel door mijn haar of verruil die heus wel modische maar niet echt aantrekkelijke Chloé-badslipper voor een hakje. Een relatie leuk houden is werken, zei mijn vriendin K laatst. Werken vind ik iets te veel klinken alsof het moet (aan de andere kant: mijn werk vind ik ook leuk), maar een beetje je best blijven doen helpt denk ik wel mee in je levensgeluk.

 

Er is ook een lijst met dingen die je beter niet kunt doen. Zeiken dat de was op de grond ligt in plaats van in de mand bijvoorbeeld. Hoeveel tijd kost het jou nou precies om die was op te rapen? Twee seconden, en dan ben jij geen zeikerd. Klagen over de vaat die boven en niet in de vaatwasser staat is een verbeterpuntje voor mij. Net als spullen die op de trap staan die dan niet mee naar boven genomen worden. Meestal krijg ik als antwoord als ik vraag waarom niemand de spullen mee naar boven neemt van de trap: ‘Ik wist niet of het naar boven of naar beneden moest?’ Tuurlijk. Daarom ligt het ook onderaan de trap.

 

Maar er is een zin die de killer is in relatiegeluk als je het mij vraagt en die luid als volgt: ‘Dat heb ik je toch al gezegd?’ en die, die moet dus op de zwarte lijst. Want dit is namelijk een reactie op iets waar de ander niets aan kan doen. In het geval van was op de grond, vaat in de afwasmachine of spullen meenemen van de trap heb je duidelijke visuele hints van wat er van je verwacht wordt, maar als iemand je iets heeft verteld wat je blijkbaar niet gehoord of vergeten bent, dan kun je daar niets aan doen. Dus zeg dit nooit en herhaal het verhaal gewoon nog een keer. Is gratis en het houdt de boel stukken gezelliger. Geloof me, je zult me nog eens dankbaar zijn.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach