‘Pas maar op, anders krijg je nog vierkante ogen van zo dicht op de televisie zitten’

 

Vierkant misschien niet, maar de oogkwaliteit van Nederlandse kinderen holt wel achteruit.

 

 

 

Met je neus op de buis zitten is dus wel degelijk slecht voor je ogen, want de oogkwaliteit van Nederlandse kinderen holt achteruit en daarbij zijn beeldschermen de grote boosdoener. Ogen zijn over het algemeen niet bestand tegen te veel focussen op dingen dichtbij – zoals een tablet, laptop, tv of telefoon – en aangezien dat precies is wat kinderen het liefste doen, neemt het aantal gevallen van myopie, ofwel bijziendheid, schrikbarend toe.

 

Onderzoeker aan het Erasmus MC en oogarts Caroline Klaver doet al vijftien jaar intensief onderzoek naar myopie en uit haar bevindingen blijkt onder andere dat buitenlicht een positief effect heeft op het afremmen van bijziendheid. Maar of het er nog eens van gaat komen dat kinderen hun beeldschermen zonder morren links laten liggen voor een potje verstoppertje of knikkeren in de buitenlucht, is vooralsnog zeer de vraag.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht namelijk dat in 2055 het aantal slechtzienden in Europa verdrievoudigd zal zijn. Het Oogfonds voorspelt dat Nederland in hetzelfde jaar 140.000 tot 210.000 slechtzienden zal tellen en 53.000 tot 78.000 blinden als gevolg van myopie – myopie kan dus inderdaad in blindheid eindigen.

 

Afgelopen woensdag werd in het Erasmus MC door koningin Máxima de campagne van het Oogfonds ‘Knikker myopie de wereld uit’ gelanceerd. De campagne probeert kinderen te bewegen om na 20 minuten beeldschermen 20 tellen in de verte te kijken. Makkelijker gezegd dan gedaan volgens kinderen die bij die campagne betrokken waren. Midden in een game een time out nemen om even naar buiten te gaan zitten staren, is namelijk wel erg veel gevraagd. En als ze net lekker zitten te chatten, gaan ze er ook heus niet even tussenuit omdat de twintig minuten beeldschermen er weer op zitten. Een groot deel van het sociale kinderleven speelt zich immers online af en daarbij helpt het ook al niet dat er ook op school steeds meer met tablets en laptops wordt gewerkt.

 

Moraal van dit verhaal? Het is te makkelijk gedacht dat kinderen in staat zijn om zichzelf in bescherming te nemen en zuinig met hun ogen om te springen. Wat overblijft is dat voor ouders de schone taak is weggelegd om het beeldschermgebruik bij hun kinderen in de hand te houden en ze regelmatig even de straat op te bonjouren voor een ouderwets potje voetbal of knikkeren.

 

Bron: AD

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans