De vegaworst is de pineut

 

Dat het Europees Parlement bepaalt of de grenzen open of dicht moeten zijn wist je natuurlijk wel. Maar dat ze in Brussel ook beslissen welke naam een vleesvervanger mag hebben? Ik niet.

 

 

Volgens Brussel mogen alle plantaardige producten qua naam niet meer lijken op dierlijke producten. Dus de vegaworst en de vegaburger zijn dit keer de pineut. Mag niet meer als het aan de Europese Landbouwcommissie ligt. Want het zou de consument te veel in verwarring brengen.

 

Maar die consument is toch zeker niet op zijn achterhoofd gevallen? Die leest de lettertjes op de verpakking toch eerst even, voordat ie iets in z’n boodschappenkarretje gooit? En juist als je geen vlees wil eten, dan kijk je toch zeker wel drie keer goed op de verpakking of er toch echt geen beest in zit, lijkt me.

 

De Vegetarische Slager, die van de kipstuckjes (met ck inderdaad), waar geen kip aan te pas komt, vindt het grote onzin dat het Europees Parlement zich met de namen van zijn producten mag bemoeien en start vandaag een ludieke campagne om zoveel mogelijk andere verwarrende namen te verzamelen. ‘We openen een online-stemlokaal waar kan worden gestemd op misleidende productnamen. Deze campagne loopt parallel aan de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei. We roepen consumenten op om zich op een ludieke manier uit te spreken in de zogeheten #schnitzelgate-discussie die begin april weer oplaaide’, aldus Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager.

 

Voor iedereen die het gemiste heeft: #Schnitzelgate was een feit toen CDA-kamerlid Jaco Geurts in 2012 bezwaar maakte tegen het gebruik van termen als burgers en schnitzels voor vleesvervangers. Hij werd daar toen wel een beetje om uitgelachen op Twitter.

 

Ik geef die vegetarische slager groot gelijk. Want er zit toch ook geen sla in een slavink, en waar is het vlees in de vleestomaat? Inmiddels heeft zijn bedrijf allerlei eigen verkiezingsposters en radiospotjes gemaakt waarin mensen via schnitzelgate.eu de meest verwarrende naam voor een product mogen kiezen. Natuurlijk mogen ze er zelf ook eentje insturen.

 

Ideetje om lollig te doen: Balkenbrij… Er zitten veel ingrediënten in, maar een balk heb ik nooit kunnen ontdekken. En dan het pianostuk. Uiteraard geen piano te bekennen. Maar voor de liefhebbers: dat is het stukje vlees dat lijkt op de toetsen van een piano; het zit dicht tegen de nek van een rund aan. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Groene patatjes… ook zo eentje. Die gebruikte ik om mijn pubertjes aan de sperziebonen te krijgen. Geen aardappeltjes natuurlijk, maar lekker dat ze het opeens vonden! Er zit weliswaar geen vlees in, maar ook daar had het Europees Parlement helemaal niks, nada, noppes over te vertellen…

 

Dus mocht je nog een ideetje hebben… ik ben er ook wel benieuwd naar. Laat je het me weten via onze Facebookpagina?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit