De ultieme tips voor de Gili eilanden bij Lombok

 

Soms droom ik van witte bountystranden met ligbedjes, een verse kokosnoot in je hand, cocktail erbij en he-le-maal niets meer uitvoeren.

 

Nou, dan kom je dus op Bali, zijn die stranden er helemaal niet. Niks verkeerds over Bali hoor, want ik hou van dat eiland, maar de stranden zijn niet helemaal super. Tja, een mens moet altijd wat te klagen hebben. Maar goed, die stranden zijn dus wel vlakbij Bali te vinden. De Gili-eilanden is waar je heen moet en sjezus, wat blijven die eilanden toch lekker. Officieel zijn ze onderdeel van Lombok (ze liggen daar dan ook echt op een steenworp afstand vandaan), maar ze zijn prima met de boot te doen vanuit Bali. Heb je nog een mooi uitzichtje ook. De drie bekendste eilanden zijn Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Waar te verblijven, eten en drinken? Check hier de ultieme tips voor de Gili-eilanden.

 

 

Hotspots Gili Air: Eten & drinken

 

Musa Cookery: Qua eten zit je op Gili Air het allerbest, wat mij betreft. Alledrie de eilanden zijn echt superklein, maar voor zo’n klein oppervlak hebben ze toch behoorlijk wat goede spots, waaronder dus deze. Healthy food, superleuke plek (lekker instagrammable — niet dat dat een vereiste moet zijn maar is altijd leuk) en de hele dag open. In het low season is het niet zo druk, in het high season juist weer wel.

 
 

Mowies: Wat mij betreft heb je hier de beste plek voor zonsondergang op Gili Air. En lekkere cocktails trouwens. En ook lekker eten. Ze hebben zitzakken, hoge tafels en ‘gewone’ tafeltjes. Aanrader vond ik hier de jackfruittaco’s, maar de pizza’s zijn ook top. Verwacht geen ronde pizza’s, maar meer langwerpige flammkucheachtige pizza’s. Elke dag van vier tot zeven is het wine o’clock, wat betekent dat je er voor elk wijntje eentje extra bij krijgt. Wel zo prettig, aangezien wijn in Azië behoorlijk aan de prijs is.

 

Mama Pizza: En als je nou wél die ronde pizza’s wil, dan is dit de plek waar je moet zijn. Is zo’n twintig meter verwijderd van Mowies dus dat komt goed uit. Ook in het low season kun je hier af en toe een kanon afschieten, maar over het algemeen is het een populaire plek om te eten en er hangt een leuke sfeer. En uiteindelijk kom je voor de pizza’s, hè? Die zijn echt te gek.

 

Ruby’s Cafe: Ja, natuurlijk moet er ook een Indonesisch tentje bij de tips voor Gili Air. Ruby’s Cafe heeft niet de standaard look van een warung (die, toegegeven, meestal niet supersfeervol zijn), maar wél de authentieke smaken ervan. Win-win dus. Eén minpuntje: het zit niet aan het strand, maar da’s dan ook het enige minpuntje.

 

Classico Italiano: Jaaa, wie zegt dat je naar Italië moet voor de allerbeste pizza? Nou oké, of ze de allerbeste zijn, dat weet ik niet zeker, maar ze zijn goed. Ik weet niet wat het is met die langwerpige pizza’s op Gili Air, maar hier zijn ze dus ook niet rond. Doet wederom niets aan de smaak af, dat snap je.

 

Warung Alam Damai: Een authentieke warung kan natuurlijk niet missen bij deze tips voor Gili Air. Gezelligheid is dus niet helemaal wat je hier vindt, maar oh man… Dat eten. Je kan mij elk moment wakker maken voor een goede nasi goreng. Of soto ayam. Of saté. Rendang. Love Indonesisch eten.

 

Pink Coco: Zie Gili Trawangan

 

 

Hotspots Gili Meno

 

Little Bali: Eerlijk gezegd ben ik maar één middagje op Gili Meno geweest en heb ik dus niet alle hotspots op het eiland bezocht, maar ik moet je ook eerlijk zeggen dat dit eiland wel wat weinig hotspots heeft. Het wordt het ‘honeymoon island’ genoemd en dat is ook het enige wat je hier vindt… Stelletjes. Dus kom je voor de gezelligheid, dan is dit misschien niet de ideale plek. Maarrr hier eet je gewoon hartstikke lekker. Indo eten en heel redelijk geprijsd met dito porties. Maar ook burgers trouwens. Lekker fusion noem ik dat.

 

Seri Resort: Bij dit resort zit ook een restaurant waar ze vegetarisch eten serveren. Sowieso zijn de Gili-eilanden top als je vegetariër bent, want ze hebben onwijs veel keuze hier. Het resort vond ik verder qua overnachten niet echt de moeite waard (wat ik ervan heb gezien), dus hier vooral lekker eten met een drankje erbij.

 

Hotspots Gili Trawangan

 

Kayu Cafe: Yes vega’s, ook hier zitten jullie helemaal goed. Deze hotspot op Gili Trawangan sluit wel om 21.00 uur, dus deze is vooral aan te raden voor ontbijt en lunch. Dat ontbijten kun je al lekker vroeg doen want om 7.00 uur openen de deuren hier. Vroege vogels verzamelen zich dus hier.

 

The Banyan Tree: Superschattig tentje aan de zee, waar je healthy juices kan halen en meer — vooral gezonde — dingen. Nu moet ik sowieso zeggen dat ik nog nooit zo gezond heb gegeten tijdens een vakantie als op Bali en Lombok, maar dat komt ook omdat de gezonde opties hier oprecht lekker zijn. Maakt de keuze makkelijker. Anyway, dit is één van m’n favo’s op Gili Trawangan. Ontbijt, lunch én diner.

 

Pituq Cafe: Jawel hoor, vegans zijn ook welkom bij de hotspots op Gili Trawangan. Pituq Cafe is vegan en vroeger had ik daar gelijk een aversie voor (‘bah, vegan’), maar ook ik ben overstag en weet dat vegan hartstikke lekker kan zijn. Let wel op: hier kun je niet borrelen en het ligt niet aan het strand. Om rekening mee te houden.

 

Le Pirate: De huisjes hier zijn niet groot, maar te schattig (je kan erin overnachten). Overdag is het gewoon een fijne beachtent waar je kan hangen, eten en drinken. Je kan de naam herkennen van Nusa Ceningan — daar zit de andere locatie. Leuk: ze doen ook vaak een openlucht movie night. Spray je dan wel even in met antimuggenspray.

 

Pink Coco: Heb je ook op Gili Air trouwens. Alles is hysterisch roze. Verder zit je bij beide locaties heel relaxt aan het strand. De zwembaden zijn officieel alleen voor hotelgasten, maar als je het lief vraagt strijken ze wel met hun hand over hun hart.

 

 

Slapen

 

Het ligt er natuurlijk helemaal aan waar jij naar op zoek bent. Gili Meno viel bij mij gelijk al af, omdat daar gewoon écht te weinig te doen is (vooral ’s avonds). Op Gili Trawangan ben ik eerder geweest en ook blijven slapen, maar dat is toch meer voor de partyende backpacktoeristen. Helemaal prima natuurlijk (vond het toen te gek), maar af en toe kan het een beetje een Lloret-gehalte krijgen. Daarom ben ik dit keer gegaan voor Gili Air. Omdat het eten op Gili Air zo lekker is en je tot laat op het strand kan borrelen zonder dat de beerpong wordt klaargezet (niks tegen beerpong trouwens). Dus maak daar je afweging in.

 

Ik sliep in Akasia Villas op Gili Air en vond die plek te gek. Sowieso liggen de prijzen in Azië zoveel lager dan we gewend zijn, dus voor een prikkie heb je een huisje met privézwembad. En blijkbaar ben ik toch een divaatje, want dat zwembad: ik wil niet meer zonder nu. En je ontbijt wordt naar je huisje gebracht. Beter wordt het niet, toch?

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer