De perfecte kaasplank maken met Italiaanse kazen

 

Eerlijk? Met kaas kun je bij mij de mist niet ingaan. Geen kaas is me te gek en wat mij betreft kun je er mee opstaan en mee gaan slapen.

 

 

Nu geldt dat niet voor iedereen en zijn er heus vuistregels om een aardig plankje neer te zetten zonder mis te slaan. Hoe je de perfecte kaasplank bouwt met Italiaanse kazen? Ik serveer u: 8 bouwtips en 3 keuzes voor tagliere di formaggi, waarbij je niet alleen opbouwt in kazen, maar ook in de smaakmakers ernaast.

 

Tips voor de perfecte kaasplank

  1. Kies een mix van kazen met verschillende smaken en texturen die met elkaar in harmonie zijn.
  2. Een oneven aantal werkt het best.
  3. Kijk naar verschillende melksoorten zoals koe, geit of schaap.
  4. Combineer bekende kazen met meer avontuurlijke keuzes.
  5. Voor erbij: vers fruit (druiven, vijgen), noten (walnoten, amandelen), gedroogd fruit (abrikozen, dadels) en crackers, stokbroad, toast. Confituren, chutneys of honing voor een zoete tegenhanger bij de kazen.
  6. Serveer kazen op kamertemperatuur voor optimale smaak.
  7. Leg genoeg messen neer, voor elke kaas één om smaken niet te vermengen. Da’s zonde.
  8. Koop gerijpte balsamico.

 

3x Italiaanse kaasplank maken

 

La dolcezza

Deze milde kaasplank is er een met subtiele smaken en zachte texturen. Serveer met verse vijgen, druiven en een lichte honing voor een tikkie zoet.

  • Milde en nootachtige fontina, robiola of taleggio
  • Zachte gorgonzola dolce
  • Pecorino Toscano of asiago
  • Romige mozzarella di bufala Campana (dat doet een Italiaan heus niet, maar ik wel)

 

Sapore piccante

Voor wie van een beetje pit houdt op de kaasplank, maar tegelijkertijd niet te gek wilt gaan. Serveer met olijven, gekruide noten en gedroogde tomaten.

  • Stevige Parmigiano Reggiano, pittige pecorino tartufo of pecorino romano
  • Kruidige taleggio of asiago
  • Gorgonzola piccante

 

Fuoco Italiano

Voor de waaghalzen die houden van intensere smaken. Begeleid met pittige salami, gekonfijte gember en mosterd voor een kick.

  • Krachtige pecorino pepato, pecorino piccante of pecorino calabrese
  • Scherpe provolone piccante, gepeperde taleggio of gepeperde pecorino nero
  • Gorgonzola piccante

 

Serveer je de kaasplank als nagerecht in plaats van aperitivo? Laat dan alle extra’s weg en vergroot de porties kaas iets. Denk ook twee keer na over het serveren van mozzarella – dat zullen ze in Italië wat discutabel vinden. Maar doe vooral lekker waar je zelf zin in hebt.

 

 

Door: Redactie Italiamo