De leukste van Loesje

 

 

Loesje, die van die gezellige, maar o zo prikkelende activistische posters met dikke hoofdletters, bestaat 40 jaar. 

 

Ze houdt het langer vol dan de Provo’s en de Kabouters uit de jaren zestig die toen ook probeerden om net als deze “postergirl” de wereld op een ludieke wijze te verbeteren. Je kent ze vast wel, die geinige teksten als: ‘Op de bank in het park krijg je 10% lente’, ‘Lef is het meervoud van leven’ en ‘Je rolt lekkerder in de modder dan in kapitalisme’. 

 

Ooit begonnen in de turbulente jaren 80 door zes Arnhemse activisten die op zoek waren naar een vrolijke manier om zware thema’s aan de man te brengen. En wie kan dat nu beter doen dan een frisse jonge vrouw van een jaar of achttien? Loesje is vernoemd naar een echte Loes die een van de bedenkers ergens in de kroeg tegenkwam. Om de veertigste verjaardag van Loesje te vieren is er nu een heuse biografie, geschreven door Fleur van der Bij. Het was eigenlijk nog niet zo makkelijk om erachter te komen wie de echte schrijvers van al die mooie leuzen waren omdat die Loesje in eerste instantie liever als imaginair persoon en gezamenlijk pseudoniem in stand wilden houden. Uit Fleurs onderzoek blijkt dat de makers ook hadden bedacht dat je beter ergens vóór kunt zijn dan tegen. Want er was in de beginjaren al zoveel waar mensen boos om waren. Tegen de bom, tegen kernenergie, tegen werkloosheid. En ben je ergens vóór dan krijg je veel meer mensen mee met je boodschap.

 

Uit Fleurs onderzoek blijkt ook dat deze leuzen echt niet zomaar uit de lucht gegrepen waren, maar dat de bedenkers er heel goed over hadden nagedacht. ‘Zij zagen Loesje niet als een meisje, maar als een middel om het kapitalisme omver te werpen en maatschappelijke patronen te doorbreken’, zegt Van der Bij in Trouw. Loesjes vrolijke, maar scherpe teksten zetten je altijd aan tot nadenken en er is altijd wel een spreuk die bij je past. Op haar website vind je ook geinige cadeaus voor de feestdagen, zoals haar scheurkalender die hier altijd een hit is. 

 

Daar vond ik ooit mijn leukste van Loesje:

Bron: Trouw.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit