Het misbruik bij The Voice maakte nare herinneringen los bij Mo

‘Ook ik had een relatie met een man die zich niet wist te gedragen en daar werd ik keihard op afgerekend.’

 

 

 

Trigger warning: verhalen over seksueel overschrijdend gedrag

 

‘Hoewel elk vergelijk met The Voice verder mank gaat, had ook ik een relatie met een man – hij zat in het onderwijs – die zich niet wist te gedragen tegenover de meisjes in zijn klas. Ik werd er totaal door overvallen toen dat aan het licht kwam. Want ik had er, hand op mijn hart, nooit eerder iets van gemerkt, had nooit in therapie gezeten met mijn vriend en had zelfs geen crisis of mindere periode met hem doorgemaakt. En toch werd ik er heel erg op aangekeken en keihard op afgerekend.

 

Ontelbare keren kreeg ik de vraag hoe het nou toch kon dat ik echt geen weet had gehad van deze kant van mijn vriend. Was hij thuis dan alleen maar voorkomend en uitsluitend op school zijn onfatsoenlijke en handtastelijke ik? Kan het echt gebeuren dat iemand er een soort dubbelleven of dubbelidentiteit op nahoudt zonder dat een partner daar enig idee van heeft? Was er nooit een meisje van school geweest dat haar beklag had gedaan? Had ik er nooit notitie van genomen dat er meisjes waren die weigerden om les van hem te krijgen?

 

De waarheid is dat ik dat echt allemaal nooit heb gemerkt of vermoed. Thuis was mijn vriend een vriendelijk, aimabel mens. Voor mij was hij zachtaardig en geduldig. Ook, of misschien moet ik zeggen juist, in bed. Mijn dochter was een pubermeisje toen hij bij ons introk en zij heeft – ik heb het heus wel heel erg vaak en diepgaand met haar besproken – nooit last van hem gehad. Zij is nu een volwassen vrouw en beaamt gelukkig nog steeds wat zij toen ook beweerde, dat hij de ideale stiefvader voor haar was.

 

En toch, ik was al snel nadat de schandalen openbaar werden die vrouw van die leraar die zijn handjes niet thuis had kunnen houden. En geloof me maar dat dat zo erg op mij en mijn dochter afstraalde, dat er voor ons op een gegeven moment niets anders op zat dan te verhuizen naar een plek waar niemand ons kende en waar wij opnieuw konden beginnen. Dat vonden wij moeilijk en niet fair – we lieten ons hele hebben en houwen achter zonder dat te willen – maar we hadden in ieder geval de keuze om opnieuw te beginnen en al die kritische blikken en het achterbakse geroddel achter te ons te laten. Als heel Nederland weet wie je bent, ligt dat natuurlijk een stuk ingewikkelder en blijf je voorlopig nog wel even die vrouw of dochter of zwager of moeder van die man met dat dubieuze verleden. Toen ik dat bedacht werd mijn lot opeens stukken draaglijker.’

 

Mo’s naam is vanwege privacy gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

 

Moet jou ook iets van het hart en wil je dat (anoniem) met ons delen? Stuur dan een mail naar info@franska.nl onder vermelding van ‘Dit moet ik even kwijt’.

 

We kunnen ons voorstellen dat je naar aanleiding van de berichtgeving rondom The Voice misschien met iemand wilt praten over je eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Neem dan gratis, vrijblijvend en anoniem contact op met:

* Slachtofferhulp Nederland (0900-0101, ma t/m vr 08.00 – 20.00 uur of via de chat op www.slachtofferhulp.nl)

* Centrum Seksueel Geweld (0800-0188, ma t/m vr 16.00 – 06.00 uur, za en zo van 20.00 tot 06.00 uur of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl)

* Mind Korrelatie (0900-1450, ma t/m vr van 09.00 tot 21.00 uur, of via de chat op www.mindkorrelatie.nl)