De Koeiendans

 

Er zitten vijf maanden en negenentwintig dagen tussen de start van de herfst en het begin van de lente. Ik weet het, het slaat nergens op, maar ik tel al die dagen af.

 

De herfst en winter zijn niet zo mijn seizoenen. Dus als de start van de lente op de stoep staat, ben ik hartstikke blij.
 
Ik woon vlakbij een van de weinige stukjes landelijk Haarlem. Achter mijn huis begint de polder waar nog een echt boerenbedrijf zit, met stallen vol met koeien. Je kunt er verse melk en hopjesvla in glazen flessen kopen en het ruikt er naar koeienpoep.
 
Haha, dat stinkt toch, hoor ik je nu denken? Voor mij is het een geur uit mijn jeugd. Ik ben opgegroeid op het platteland met boerenkinderen in mijn klas. En als ik bij hen ging spelen, was dat vaak op een boerderij. Dus die koeienpoep vind ik niet zo heel erg.
 
Inmiddels ben ik een aardig stadse troel geworden. Maar de dag dat de koeien weer naar buiten gaan, na de winter op stal, vind ik helemaal geweldig. De dames mogen weer lekker naar de wei en lopen daar springend en dansend in de rondte. Een fantastisch gezicht en voor mij het begin van de lente.
 
Heb je geen koetjes in de buurt en vind je het toch leuk om die koeiendans te zien? Ga dan vandaag om 11.00 naar de Facebookpagina van Campina. Katja Schuurman opent dan live de staldeuren voor de koeien die dan natuurlijk helemaal door het dolle naar buiten mogen rennen.
 
Nu nog even een paar dagen doortellen tot de zomertijd begint en ik ben weer helemaal het mannetje.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit