Woensdag Windag

 

Mooi dat ik alweer iets heel leuks geregeld heb. Met iemand die ik al kende, maar waarvan ik blijkbaar nog lang niet alles wist. Verrassing voor me dus. 

 

Voor de online Libelle hadden we een heel toffe chef ontdekt. Eentje die bij mij meteen niet meer stuk kon, toen ik erachter kwam dat ze ook Italiaans sprak. Tja… het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Italiaans! Met andere woorden, ze werd meteen aangenomen.
 
Mathilde Hoekstra is de naam. Geen dag spijt van gehad. Want waar vind je iemand die er zo voor de volle tweehonderd procent voor gaat, zulke leuke dingen weet te bedenken en ook nog zo goed kan schrijven? Bij het sollicitatiegesprek had ik dus niet heel goed doorgevraagd, vandaar dat ik laatst nogal verbaasd was toen ik hoorde dat er een boek van haar uitkwam.
 
Mathilde? Boeken schrijven? Ik kreeg een recensie-exemplaar toegestuurd, begon te lezen en kon het niet meer wegleggen. Toch maar even dat interview afmaken waar ik jaren geleden halverwege mee gestopt was.
 
Zeg Mathilde, boeken schrijven? Had je dat al meer gedaan? Had ik niet goed doorgevraagd en/of niet goed opgelet? Het is fantastisch!
 
Ik debuteerde in 2014 met een roman over een psychopaat, Belladonna. De uitgever ging een dag na de lancering failliet. Dat is achteraf gezien een geluk bij een ongeluk want zo goed was het niet. Ik heb er wel veel van geleerd.
 
Alsjeblieft schrijf er nog even een zwikkie. Het is nu al verslavend. Ben je al bezig met je volgende?
 
Jazeker, het vervolg op De Ideale Man komt over precies een jaar uit. Dat gaat waarschijnlijk De Ideale Vader heten. Ik zit nu op zestigduizend woorden. Bij negentigduizend ga ik schrappen. Dan blijft misschien de helft over en ga ik weer verder met ronde twee, drie en vier, net zo lang tot het goed is. 
 
 
In hoeverre is het autobiografisch? 
 
Het is een autobiografische roman.
 

Heb je deze ellende allemaal zelf meegemaakt? 
 
Baudelaire heeft gelijk als hij zegt dat schrijvers van modder goud kunnen maken. Wat dat betreft kan het niet ellendig genoeg zijn.
 
En speelde dit voordat ik je leerde kennen?
 
Work hard, play hard.Daar geloofde ik in toen ik jou leerde kennen. Zo zat ik tijdens Sinterklaas, ’s avonds en in het weekend nog kattenplaatjes te posten. Achteraf gezien was het gekkenwerk.
 
 
Die therapie in Genua? Heb je dat in het Italiaans gedaan?
 
Ik ben naar een Nederlandse therapeute gegaan die gedeeltelijk praktijk houdt in Amsterdam én in een stad in Spanje, maar ik heb er een stad in Italië van gemaakt om haar te beschermen. De manier waarop ik haar therapie omschrijf is namelijk mijn visie van de werkelijkheid. Ik weet niet of zij daarmee geassocieerd wil worden.
 
Je hebt toch zelf in Genua gewoond? 
 
Ik heb in Florence, Milaan en Aosta gewoond. In Genua ben ik honderd keer geweest omdat de familie van mijn Italiaanse jeugdliefde daar woonde. Zijn volwassen ooms woonden bij oma Angelina in huis, die heerlijk kon koken en nog beter piano speelde.
 
Oh wacht. Ik verklap misschien al teveel. Ik zeg niets meer. Maar ik wil zo ontzettend graag weten hoe het verder gaat. We krijgen dus gelukkig een vervolg? 
 
Zeker! In het vervolg kun je lezen hoe De Ideale Man zich staande houdt in het echte leven. Evelien krijgt namelijk zijn baby… Nu mag hij laten zien of hij zijn praatjes kan waarmaken. Het duurt nog even voor het boek er is, maar ik kan je nu al verklappen dat het erg geestig wordt. Beetje zoals in The Rosie’s Project.  
 

En… is er een kans dat het verfilmd wordt? Lijkt me prachtig. (Ook met die fijne muziek.) 
 
Luitingh-Sijthoff (de uitgever, red.) werkt samen met een bureau dat verfilmingen regelt. Het boek ligt al bij een paar producenten, de eerste reacties zijn positief.
 
Dankjewel Mathilde. Heel veel succes met schrijven,  schrappen en boetseren aan je volgende boek. Ik kan niet wachten. En veel liefs natuurlijk.

 

 

Oh ja… Woensdag Windag
 

 ‘De Ideale man’ is nu te koop, kost in de winkel €17,50. En ik mag er drie weggeven. Dus ik zou maar even meedoen als ik jou was. Krijg je geen spijt van. Gewoon reageren onder het Facebook-bericht en als je niet over Facebook beschikt een mailtje naar Winnen@franska.nl en je naam gaat in de grote grabbelton. Daar trek ik over een week drie namen uit. 

 
Succes!

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska