En de Zakenvrouw van het Jaar 2019 is…

 

Niet alleen actrices en presentatrices worden gelauwerd, maar ook salestijgers, techneuten en natuurlijk zakenvrouwen.

 

Onderscheidingen voor mannen, die waren er al zo lang als mannen zakendoen en belangrijk zijn. Wij vrouwen liepen wat dat betreft een tikje achter. Maar de inhaalslag is begonnen en draait op volle toeren!

 

Zo worden niet alleen actrices en presentatrices gelauwerd, maar ook salestijgers en techneuten – met respectievelijk de Women in Sales Award en de Techionista Award. Voor ondernemende vrouwelijke rolmodellen is er voorts de Goal Digger Award – niet te verwarren met een prijs voor de beste golddigger! – en voor ‘vrouwen die een bijzondere prestatie hebben neergezet, hun knappe kop boven het maaiveld uit durven steken of anderszins uitblinken’ is de Bazaars Women of the Year-verkiezing in het leven geroepen.

 

En dan is er nog wat misschien wel de verkiezing aller verkiezingen heet te zijn, oftewel die voor Zakenvrouw van het Jaar. Die speelde gisteren in het Amsterdamse Amstelhotel. Vanwege de tragiek eerder die dag in Utrecht werd er heel wat minder uitbundig gevierd dan anders; onder meer door bij binnenkomst water in plaats van champagne te schenken. En dat terwijl de verkiezing in 1972 juist in het leven werd geroepen ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het champagnehuis Veuve Clicquot en als eerbetoon aan Nicole-Barbe Clicquot Ponsardin. Die nam in 1805 als 27-jarige weduwe en volstrekt tegen alle geldende wetten in – de wijnwereld was immers een ondoordringbaar mannenbolwerk – de leiding van het toen nog kleine champagnehuis op zich. Met haar ijzeren wilskracht, mensenkennis en zakelijke intuïtie bracht ze het huis tot grote bloei en bezorgde ze het internationale faam.

 

Vrouwen moeten dus heel wat in hun mars hebben om zich met Nicole-Barbe te mogen meten en toch is dat precies wat er nodig is om als Zakenvrouw van het Jaar te kunnen worden verkozen. Mireille Kaptein (1972) is zo’n powervrouw en daarom ging de 38ste Veuve Clicquot Business Woman Award gisteren naar haar. Zij is de derde generatie Kaptein aan het roer van het Noord-Hollandse familiebedrijf Kaptein Groep (anno 1936) dat producent en verpakker van kaas- en boterproducten is. Onder haar leiding groeide de onderneming tot een ‘nationaal en internationaal opererend bedrijf met solide financiële prestaties’, aldus de jury. En daarnaast is Kaptein, zoals ze in haar speech memoreerde, ook nog ‘gewoon’ echtgenote en moeder.

 

 

 

Wíe was er nou ook alweer het sterke geslacht?

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans