De Keuringsdienst van waarde
 

Een van de leukste programma’s op de Nederlandse televisie is de Keuringsdienst van Waarde.

 

Misschien heb je ze wel eens gegeten. Mandarijntjes uit blik. Als kind was ik er dol op, maar mijn moeder kocht ze nooit. Die vond het iets voor luie mensen, want ik kon best zelf een mandarijntje pellen. En gelukkig maar. Want ze zijn niet pluis, die blikmandarijntjes.
 

Daar kwamen de onderzoekjournalisten van de Keuringsdienst van waarde ook achter.

 

In China staan een fabrieken waar een heleboel Chinezen nog veel meer mandarijntjes pellen. Maar aan die mandarijntjes uit blik zitten nooit van die witte fliebertjes. Want daar hebben de Chinezen namelijk een trucje op gevonden. Een zoutzuurbadje. Jakkes….Toen ik dat op televisie zag, was ik in shock en voorgoed van mijn mandarijntjes-uit-blik-fetisj af.

 
Wat een troep eet je dus, zomaar zonder dat je het in de gaten hebt. Sindsdien kijk ik met verbazing naar het programma. Alledaagse dingen, van halfvolle melk tot pastasaus en zalmforelletjes worden kritisch bekeken. Gisteren was het weer raak. Streekproducten. Smaakt extra lekker, zou je denken. Want door lokale boeren en fabriekjes geproduceerd.
 

Was dat maar waar. Want die lekkere Zeeuwse stroop is dus gewoon precies dezelfde als de Friese. En dan is ie nog gemaakt in Brabant ook. Alleen worden er verschillende etiketjes op de bekertjes geplakt en is die uit Friesland negen cent duurder dan de Zeeuwse. Hè? Da’s gek!
 

Volgens streekproducten-expert Marco Verspaandonk betaal je voor een teleurstelling in plaats van voor een eerlijk product.” Want er is helemaal geen keurmerk voor streekproducten. Je weet dus nooit of iets echt uit de streek komt die op het product staat vermeld. Pure misleiding dus.
 

Zo zie je maar. Drie keer nadenken dus voor je iets in je mandje gooit. Want je wordt als consument gefopt waar je bijstaat. Ik ben benieuwd waar ze de volgende keer mee komen. Straks durf ik niks meer in mijn mond te stoppen.

 

 
Bron: Keuringsdienst van Waarde

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit